A nyolcvanéves Tolnai Ottót köszöntötték

2020. július 9., csütörtök, Magazin

A vajdasági magyar irodalom egyik legjelentősebb alakja, a 80. születésnapját vasárnap ünneplő Tolnai Ottó előtt tiszteleg a berlini magyar kulturális intézet, a Collegium Hungaricum Berlin (CHB). Tolnai Ottó Kossuth-díjas író, költő, műfordító, műveit német, francia és szerb nyelvre is lefordították.

  • Tolnai Ottó Kossuth-díjas költő, író.  Fotó: litera.hu / Valuska Gábor
    Tolnai Ottó Kossuth-díjas költő, író. Fotó: litera.hu / Valuska Gábor

Az intézet műfordítói köre Tolnai németül eddig meg nem jelent írásaiból válogatott. Közös munkával tizenhat alkotást ültettek át németre. A versek és prózaszövegek a signaturen-magazin.de cím alatt működő német költészeti fórumon jelentek meg a szerző születésnapja alkalmából. A portálon közölt fordítások között van Esterházy Péter Ha én lennék Tolnai Ottó című írása is, amellyel a néhai író tíz éve köszöntötte akkor hetvenéves pályatársát a Jelenkor irodalmi és művészeti folyóiratban.

A CHB a koronavírus-járvány hatására indított online sorozatában, a CHB to go című műsorfolyamban is bemutatja Tolnai Ottót a német nyelvű közönségnek, Nietzsche bajsza című versének fordítását egy berlini magyar művész, Kardos Vera adja elő.

Orbán Viktor miniszterelnök is felköszöntötte a 80. születésnapját ünneplő Tolnai Ottót, a vajdasági magyar irodalom egyik legjelentősebb alakját – adta hírül a szabadkai magyar sajtó. A magyar miniszterelnök köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy Tolnai Ottó sajátos hangulatú verseivel, drámai és prózai alkotásaival évtizedek óta gazdagítja a magyar irodalmat, és „emellett arra is gondot fordít, hogy közös gyökereinket idéző műveivel minden olvasója számára megidézze a Vajdaság sokszínű világát”.

Tolnai Ottó fiatalkorától Újvidéken élt, ott járt egyetemre, majd Zágrábban magyar–filozófia szakon tanult. Az 1964-ben indult Új Symposion folyóirat alapító munkatársa, majd 1969 és 1974 között főszerkesztője volt. 1974 és 1994 között az újvidéki rádió magyar adásának szerkesztője és képzőművészeti kritikusa volt. 1992-ben a Veszprémben megalakult Ex Symposion főszerkesztője lett. A Kossuth- és József Attila-díjas költő, író, színműíró, műfordító pályájának kiemelkedő műve a Költő disznózsírból című kötet, amely 2005-ben megkapta a Magyar Irodalmi Díjat. A mű az 1998 márciusában Parti Nagy Lajossal folytatott hatnapos életútinterjú átdolgozásából készült, kritikusai szerint egyenesen Tolnai Ottó művészetének a középpontjába kalauzolja az olvasót. 2016-tól a Jelenkor Kiadó gondozásában jelenik meg életműsorozata, amelynek első darabja a Világpor című kötet volt. A sorozat legutóbbi darabja, a 2018-as év egyik irodalmi szenzációja. A két steril pohár című regénye volt, amely a Szabadka melletti fürdővárosban, Palicson játszódik, ott, ahol 1994 óta Tolnai Ottó is él.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4439
szavazógép
2020-07-09: Sport - :

Baji: jó és erős mezőny várható (Atlétika)

Erős mezőnyre, önmagától pedig jó teljesítményre számít Baji Balázs világbajnoki bronzérmes gátfutó a 10. Gyulai István Memorial Atlétikai Magyar Nagydíjon, amelyet augusztus 19-én rendeznek Székesfehérváron.
2020-07-09: Magazin - :

Németországi export serital (Sörcsap – a székely sörkalauz)

Egy igazi német sör a DAB Dortmunder Export, amellyel a gyártó a prémium kategóriát célozta meg. Minőségi mivoltából csak keveset vont le az a tény, hogy pohárba kiöntve az aranysárga főzetnek nagyon vékony volt a habkoronája, és az is rövid időn belül elillant.