Nyaralás járvány idején

2020. július 9., csütörtök, Család

A romániai alkalmazottak közel 75 százaléka még nem ment pihenőszabadságra ebben az évben, de 42 százalékuk ezt rövidesen megteszi – derül ki a BestJobs munkaerőpiaci platform felméréséből.

  • Kevesebben sátoroznának. Fotó: bekatutaj.net
    Kevesebben sátoroznának. Fotó: bekatutaj.net

A megkérdezettek 42 százaléka aggódik amiatt, hogy az emberek túl sokat lazítottak a távolságtartási és higiéniai szabályokon, és emiatt újabb járványhullám jöhet. 23 százalékuk attól tart, hogy újabb megszorításokat fognak bevezetni a hatóságok, amelyek áthúzhatják nyaralási terveiket. A válaszadók 80 százaléka az ország határain belül marad idén nyáron, 57,4 százalékuk a hazai hegyvidéken vagy a tengerparton szeretné eltölteni pihenőnapjait, 24,8 százalékuk otthon.

A nyaralást tervezők 34,2 százaléka ugyanakkora összeget költ nyaralásra, mint a járvány előtti években, 16 százalékuk viszont azt válaszolta, hogy a tavalyihoz képest harmadával lecsökkenti az idei kiadást.

A megkérdezettek fele szállodában vagy panzióban szeretne megszállni, 12 százalékuk bérelt lakásban, illetve lakókocsiban vagy sátorban lakna a pihenőszabadság alatt.

A szabadság után az alkalmazottak közel egyharmada azonnal visszatér dolgozni, anélkül, hogy elővigyázatossági intézkedéseket tenne kollégái védelmében. 28 százalékuk távmunkában dolgozik év végéig, és 21 százalékuk nyilatkozta azt, hogy munkatársai esetleges megfertőzését elkerülendő 14 napot otthon marad, miután hazatért a nyaralásból. A válaszadók 18 százaléka fontolgatja, hogy COVID-tesztet végeztet az üdülésből való hazatérés után.

A BestJobs adatai szerint a járvány jövedelemcsökkenéssel járt számos romániai alkalmazott számára: a válaszadók negyede azt mondta, hogy a család jövedelme 25 százalékkal csökkent, míg 24,5 százalékuk úgy nyilatkozott, hogy bevételeik több mint 50 százalékkal estek vissza. (Agerpres)

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4439
szavazógép
2020-07-09: Család - :

Amire a vírus tanított

A légitársaságok próbálnak megtenni mindent az utasok biztonsága érdekében. Folyamatosan ellenőrzik repülőgépeiket, az alkatrészek korróziójának, a fémfáradásnak a jeleit kutatva. Többszöri repülés után ugyanis mikroszkopikus repedések, „stressztörések” alakulhatnak ki, jelezve a mögöttes károkat, amelyeket ha figyelmen kívül hagynak, bármikor bekövetkezhet a katasztrófa. Ezek a repedések tehát hasznosak is lehetnek: jelzik, hogy hol bomlott meg az alkatrészek érzékeny egyensúlya, hogy pontosan hol lesz szükség karbantartásra a biztonságos repüléshez.
2020-07-09: Család - :

Disznó-e vagy medve?

A bronzos vargányát (Boletus aereus) fekete disznónak nevezik az olaszok, s disznónak (porcini) a nyári meg az ízletes vargányát, melyek tájainkon a medvegomba névre hallgatnak.