Miért szeretjük a nyugdíjcsődöt?

2020. július 10., péntek, Nyílttér

Világunk unalmas lenne, ha a tévécsatornák legalább fele nem a szörnyek, fegyverek, robbanások, tüzek, földrengések, szökőárak feltámadását vagy lehetőségét sugározná. Hasonlóképpen elfordulnánk érdeklődésünkkel mindattól, ami nem borzolja idegrendszerünket a kétségbeesés állapotáig – a szív- és érrendszeri betegségek, a rák és az időskori idiotizmus, a felhalmozott adósságok visszafizetésének lejáró határideje, a halál lehetséges közelsége, beteg szüleink vagy beteg gyermekünk lassú gyógyulása miatt, mert ezt olvastuk a kórral kapcsolatban a mindenható interneten. (De van rá hatékony csodaszer, gyorsan rendeljük meg fél áron. Csak most, csak neked...)

Engem leginkább a nyugdíjalap megfogyatkozásának napirenden tartása bosszant. A banki és politikai mindentudók nap mint nap figyelmeztetnek erre, azt a hatást keltve, hogy utolsó éveinket éhezve vagy az útszélen kell majd töltenünk és fagyhalállal kellene végeznünk. Olvassuk, halljuk, hozzuk-visszük a kellemetlen napihíreket és a biztatást, hogy takarékoskodj, hogy legyen mit enned időskorodban is, mert az állam nem tud eltartani, hiába fizetted a nyugdíjalapot. Tégy félre pénzt, ne költsd el hiábavalóságokra, ne vásárolj fölösleges tárgyakat, a régi miért nem jó? Fizess be magánnyugdíjra, ne félj, hogy csődbe megy a bank vagy a biztosító. Ezeknek csupán a fele jelent csődöt vagy felszámolást, de te amúgy sem éred ezt meg, mert krónikus szív­elégtelenséged van, és meglehet, hogy az Alzheimer-kór is fenyeget, mert amikor legutóbb kimentél a házból, az üzletig sem értél el, máris elfelejtetted, hogy miért indultál.

Látod, vannak olyan állampolgárok, akik még pótnyugdíjat is kapnak. Sokat. Nos, ők eltehetik a szűkösebb napokra. Miért nem igyekeztél te is, hogy az egyenlőbbek közé tartozz? Eltátottad a szájadat, amikor mások igyekeztek társadalmunk fegyelmet és igazságot osztó rétegéhez tartozni. Úgy bizony!

A belátható időn belül elfogyó nyugdíjalap arra késztetheti a sötét jövőtől megrémült embereket, a családalapító fiatalokat, hogy ne vállaljanak gyermeket. A bizonytalanság miatt arra gondolhatnak, hogy nem érdemes célokat kitűzni életük kiteljesedése során, mert kényszerű nélkülözés, felemelt nyugdíjkorhatár, majd ennek lejárta után éhhalál lesz egy élet köszönete...

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1537
szavazógép
2020-07-10: Nyílttér - Albert Levente:

Ötpróbás csőugratás (Mesélő képek)

Nyolcvankilenc nem volt olimpiai év, ezért a seregnyi gyermek kénytelen volt új sportágakat kitalálni, mindaddig űzve a vetélkedést, míg a felnőttek elfogadták, s majd a NOB is, amikor észrevette, hogy jelvénye veszélyben van.
2020-07-10: Életutak - Csinta Samu:

Címzett: a magyar grófnő (Emlékezés gróf Bethlen Anikóra)

Nagy részvét közepette kísérték utolsó útjára július 8-án Marosvásárhely egyik utolsó nagyasszonyát, a nyolcvankét esztendős korában elhunyt bethleni gróf Bethlen Anikót, az embert, aki, bár gyakorlatilag egész életét ágyhoz kötötten töltötte, mégis egy közösség vezéreként, lelki támaszaként, az erdélyi arisztokrácia szellemének éltetőjeként vonul át az erdélyi magyarság jelenéből a közös emlékezetbe.