Szófiai nemzetközi filmfesztiválA filmkritikusok kedvence egy magyar film

2020. július 14., kedd, Magazin

Tóth Barnabás Akik maradtak című filmje a szófiai nemzetközi filmfesztiválon elnyerte a filmkritikus zsűri rangos díját, a Rajk László által készített látványvilágért pedig elismerő oklevelet kapott a nemzetközi zsűritől – közölte a Nemzeti Filmintézet. A szófiai filmes seregszemle 48 országból 111 alkotást mutatott be a járványhelyzet miatt részben szabadtéri vetítéseken, részben virtuálisan.

  • Szőke Abigél, az Akik maradtak című film főszereplője. Fotó: cultura.hu / Budapest Film
    Szőke Abigél, az Akik maradtak című film főszereplője. Fotó: cultura.hu / Budapest Film

A fesztivál FIPRESCI-zsűrije – Petra Meterc szlovén, Héctor Llanos Martínez spanyol és Rossen Spassov bolgár film­kritikus – Tóth Barnabás filmjének ítélte díját. A nemzetközi zsűri pedig, amelynek elnöke Peter Webber, a Leány gyöngy fülbevalóval című film rendezője volt, elismerő oklevéllel méltatta az Akik maradtak látványvilágát, amely a szeptemberben elhunyt Rajk László egyik utolsó munkája. Tóth Barnabás filmjét az amerikai filmakadémia decemberben beválogatta a legjobb nemzetközi film Oscar-díjára esélyes filmek szűkített listájára, és szép sikerrel játszották az amerikai mozik is.

Az Akik maradtak című magyar film egy lélekemelő történet a szeretet gyógyító erejéről a második világháború utáni Budapesten. A Jászai Mari-díjas Hajduk Károly és Szőke Abigél főszereplésével készült film most ismét látható a mozikban a Budapest Film forgalmazásában. A film F. Várkonyi Zsuzsa Férfiidők lányregénye című könyve alapján készült, a forgatókönyvet Tóth Barnabás és Muhi Klára írta, az operatőr Marosi Gábor, a vágó Mógor Ágnes, a producerek Mécs Mónika és Mesterházy Ernő. A film az NMHH Médiatanácsának Magyar Média Mecenatúra Programja támogatásával készült.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4454
szavazógép
2020-07-14: Elhalálozás - :

Elhalálozás

2020-07-14: Magazin - :

IPA soproni módra (Sörcsap – a székely sörkalauz)

A Soproni 2017-ben dobta piacra az Óvatos Duhaj IPA-t, és akkortájt Magyarországon minden csapból ez a sör folyt. Nagyon kíváncsi lettem erre a nagyüzemi India Pale Ale-re, ám akkor még itthon nem lehetett kapni belőle. Végül legkisebb öcsém lepett meg egy üveggel ebből a szűretlen, felsőerjesztésű sörkülönlegességgel. A reklám szerint a ser­ital magyar árpából és élesztővel készül, mivel az ajánlott fogyasztási hőmérséklet 8–11 Celsius-fok, így ügyeltem a behűtésére.