Szent Benedek öröksége Tihanyban

2020. július 14., kedd, Magazin

Csak azok a nemzetek lehetnek sikeresek, amelyeknek erős nemzeti identitásuk van, és képesek arra, hogy megtartsák kulturális, vallási, illetve történelmi örökségüket – mondta a külgazdasági és külügyminiszter a megújított Tihanyi Bencés Apátsági Múzeum átadóünnepségén pénteken.

  • Fotó: MTI
    Fotó: MTI

Szijjártó Péter hangsúlyozta: Magyarország és az egész magyar nemzet joggal lehet hálás a bencéseknek, akik még a legnehezebb időkben is hitet adtak a magyar nemzetnek. Iskoláik a legmagasabb szintű tudást adják a magyar fiataloknak, és hozzájárultak ahhoz, hogy a magyar nemzet a világ sikeres és versenyképes nemzetei közé tartozzon – mondta. A miniszter, aki maga is bencés diák volt, kiemelte: Szent Benedek örökségére az elmúlt ezer esztendőben is bátran támaszkodhatott a nemzet. Tihanyt azért is különleges helynek nevezte, mert az apátság alapítólevele a magyar nyelv legrégebbi eredeti formában megmaradt szórványemléke.

Mihályi Norbert Jeromos perjel, a tihanyi apátság elöljárója köszöntőjében úgy fogalmazott: „a Balatonnak lelke van”, a környezet, az emberi lelket felemelő és nemesítő keresztény hit és kultúra ma is „kézzel fogható”. Elmondta: az állandó kiállítás különleges tárgya egy kőtábla, amely az 1950-ben államosított, a szerzetesektől erőszakkal elvett, évtizedekig csupán múzeumként működő tihanyi apátság főhomlokzatán állt. Ez a tábla emlékeztet arra, hogy a keresztényektől, szerzetesektől, az ország építésében részt vevő tanító rendtől egy-egy romboló ideológia időnként elveheti akár az otthonukat is, de Istentől kapott küldetésüket, örökségüket, elődeik emlékét, a lendületüket senki sem veheti el – tette hozzá.

A Tihanyi Bencés Apátság egy tíztagú konzorcium részeként nyert támogatást a Balaton-felvidék világörökség-várományosi helyszín turisztikai fejlesztésére. Az európai uniós és kormányzati forrásból megvalósuló 225 millió forintos projekt része az apátsági pince teljes felújítása, ahol a modern turisztikai trendeknek megfelelő kiállítás készült Lélek a vizek felett – Múlt és jelen találkozása a tihanyi apátságban címmel. A kiállítás új nézőpontból mutatja be az apátság csaknem ezeréves történetét.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4454
szavazógép
2020-07-14: Magazin - :

IPA soproni módra (Sörcsap – a székely sörkalauz)

A Soproni 2017-ben dobta piacra az Óvatos Duhaj IPA-t, és akkortájt Magyarországon minden csapból ez a sör folyt. Nagyon kíváncsi lettem erre a nagyüzemi India Pale Ale-re, ám akkor még itthon nem lehetett kapni belőle. Végül legkisebb öcsém lepett meg egy üveggel ebből a szűretlen, felsőerjesztésű sörkülönlegességgel. A reklám szerint a ser­ital magyar árpából és élesztővel készül, mivel az ajánlott fogyasztási hőmérséklet 8–11 Celsius-fok, így ügyeltem a behűtésére.
2020-07-14: Magazin - :

Az Árpád-házi dinasztia 4500 éve alakult ki

Az archeogenetikai vizsgálatok alapján az Árpád-házi királyok dinasztiája a mai Afganisztán északi részén, az ókori Baktria területén alakult ki 4500 évvel ezelőtt – közölte az emberi erőforrások minisztere pénteken Budapesten.