Mi, hol, mikor?

2020. július 15., szerda, Mi, hol, mikor?

Színház
A FAPADOS KULTÚR CAFÉBAN Sepsiszentgyörgyön ma 20 órától a kézdivásárhelyi Udvartér Teátrum produkciója, a Karinthy kávéház szabadtéri előadáson látható. Rendezte Kolcsár József, előadja Kiss László. Bejárat a Templom utca 1/A szám alatt. A részvétel regisztrációhoz kötött. Előzetes helyfoglalásra a fapados.ro honlapon, a kávézó Facebook-oldalán, a 0741 531 960-as telefonszámon vagy személyesen a kávézóban van lehetőség.
Belépő: 10 lej személyenként, helyben fizetéssel.

Tánc
A Háromszék táncegyüttes Rézhúron című szabadtéri előadását július 22-én, szerdán 19 órától (esőnap: július 23-án 19 órától) Sepsiszentgyörgyön az ’56-os emlékparkban (a Kónya Ádám Művelődési Ház udvarán) játssza. Zenei szerkesztés: Fazakas Levente; koreográfia: Tekeres Gizella, Melles Endre; színpadi szerkesztés: Ivácson László. Jegyeket a központi jegyirodában (nyitvatartási rend: hétfőtől csütörtökig 9–16, pénteken 9–13 óráig), illetve előadások előtt egy órával a helyszínen lehet vásárolni. A teljes árú jegy 20, a kedvezményes jegy 10 lejbe kerül (csak a központi jegyirodában lehet váltani). A nézők beengedése a járványügyi előírások betartása miatt 18.30-kor, fél órával a kezdés előtt történik.

Bábszínház
A CIMBORÁK BÁBSZÍNHÁZ A buták versenye című szabadtéri előadását Dávid Péter rendezésében 6 év fölötti nézőknek játssza csütörtökön 18 órától, pénteken és szombaton 11 órától Sepsiszentgyörgyön az ’56-os emlékparkban, a Kónya Ádám Művelődési Ház szomszédságában. Jegyvásárlás a biletmaster.ro oldalon, személyesen a központi jegyirodában, illetve a helyszínen az előadások előtt egy órával.

Kiállítás
AZ ERDÉLYI MŰVÉSZETI KÖZPONTBAN (Sepsiszentgyörgy, Olt utca 2. szám) július 17-én, pénteken 18 órától megnyitják Nagy Albert festőművész kiállítását. A megnyitót az épület mögötti udvaron tartják. A vendégeket Vécsi Nagy Zoltán, az Erdélyi Művészeti Központ vezetője köszönti. A kiállítást megnyitja Gazda József művészettörténész. A kiállítás megtekinthető július 18. és augusztus 21. között keddtől péntekig 10–17, szombaton 10–18 óráig.

KultúrPark
A Remélem legközelebb sikerül meghalnod :) című magyar játékfilm szabadtéri vetítését ma 21.30-tól tartják meg Sepsiszentgyörgyön az ’56-os emlékparkban (a Kónya Ádám Művelődési Ház udvarán).

Rádió
A MÁRIA RÁDIÓ sepsiszentgyörgyi stúdiójának mai élő adásai: 6 órától napindító gondolatok, 6.15-től zsolozsma – reggeli dicséret, 6.40-től Ébredjen a Mária Rádióval!, 9 órától Görgényi Tünde stúdió­vezető fogadja az imaszándékokat, 9.20-tól dicsőséges rózsafüzér, 12 órától Úrangyala, 12.05-től zsolozsma – napközi imaóra. Honlap:
mariaradio.ro.

Szabadtéri programsorozat Kézdivásárhelyen
A Vigadó Művelődési Ház a Wegener parkban kulturális kikapcsolódási lehetőséget biztosít a nyári estéken. Július 17-én, pénteken 21.30-tól a Vigadó moziban a Drakulics elvtárs című filmet vetítik román felirattal (16 éven felülieknek; esőnap: 18-án, szombaton 21.30-tól). Jegyek elővételben (regisztráció) a Vigadó Művelődési Ház közönségszolgálati irodájában kaphatók 10 lejért hétköznapokon 8–16 óráig. Érdeklődni a 0730 600 279-es telefonon.

Hirdetések, gyászjelentők
* Értesítjük hirdető ügyfeleinket, hogy a Háromszék nyomtatott változatában az apróhirdetést, a gyászjelentőt, a részvétnyilvánítást és a megemlékezést online, bankkártyás fizetéssel is elfogadjuk. Az új rendszer a következőképpen érhető el: a www.3szek.ro honlapon kattintson az Online apróhirdetések menüre/bannerre, töltse ki a megfelelő mezőket a hirdetés szövegével, a megjelenés dátumával/dátumaival együtt, és kattintson az ott megadott linkre. Kollégáink a megadott e-mail-címre visszaküldik a javított szöveget, azt ellenőrizze, majd a Megrendelem gombra kattintva (a webáruházakhoz hasonló módon) bankkártyával fizetheti ki a visszaigazolt összeget.
* Az apróhirdetési, illetve reklámirodánk a megszokott program szerint tart nyitva: hétfőtől csütörtökig naponta 9–16, pénteken 9–14 óráig. 16, illetve 14 (pénteken) óra után, kérjük, használja a honlapunkon (www.3szek.ro) elérhető online apróhirdetési szolgáltatásunkat. Délután a szerkesztőségben személyesen 16 és 17 óra között kizárólag gyászjelentőt fogadunk el.                Háromszék

Szúnyogirtás
SEPSISZENTGYÖRGYÖN július 16-án, csütörtökön 18–24 óráig repülőgépből permeteznek a város egész területén, a patakmedrekben és parkokban pedig földi permetezéses módszerrel is irtják a szúnyogokat. A második permetezésre az elsőtől számított 10–14 napon belül kerül sor az időjárás függvényében, időpontjáról az önkormányzat értesíti a lakosságot.
KÉZDIVÁSÁRHELYEN július 17-én, pénteken kerül sor szúnyogirtásra. A permetezést repülőből végzik 18–21 óráig a város egész területén és a csatolt településeken (Nyujtód, Sárfalva, Szászfalu, Oroszfalu), valamint a parkokban (Gábor Áron tér, Millennium Park és Molnár Józsiás park).
A permetezés során CYMINA PLUS típusú vegyszert használnak, melynek Hipermetrin nevű hatóanyaga mérgező a méhekre. Felhívják a méhtartó gazdák figyelmét, hogy ebben az időszakban ne engedjék ki méheiket. A vegyszer megfelelő tanúsítvánnyal rendelkezik az egészségügyi minisztérium részéről, nem jelent veszélyt emberek és állatok egészségre.

Ingyenes magyar állampolgársági ügyintézés
Az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének munkatársai ma 16–18 óráig Bardocon a polgármesteri hivatalban fogadják az érdeklődőket. A járványmegelőző és egészségvédelmi szabályok betartása kötelező. Az igénylőknek segítenek a magyar állampolgárság kérelmezésében; a gyerekek, házasságok és halálesetek anyakönyvezésében; a hadifogságban elvesztett szülők és élettársak után járó kárpótlás kérvényezésében; az útlevél igénylésében; regisztrációval, illetve anyasági és életkezdési támogatással kapcsolatos kérdésekben és dossziék összeállításában is. A fordítás és az igazolványkép elkészítése díjmentes.

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig a Stadion utcai Szemerja (telefon: 0267 313 942, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki), Kézdivásárhelyen a Gábor Áron utcai Richter (0267 362 280) gyógyszertár teljesít szolgálatot.

Röviden
LOMTALANÍTÁS. Sepsiszentgyörgyön az év végéig tart az ingyenes lomtalanítási kampány. A fölöslegessé vált tárgyak, használati eszközök elszállításáról előzetesen a 0267 310 123-as telefonszámon lehet egyeztetni. A Tega Rt. vidéken is összegyűjti a lomokat, ma Papolcon, csütörtökön Barátoson. Elszállítják a régi ruhákat, használaton kívüli bútorokat, fölöslegessé vált ócskaságokat, a síküveg kivételével palackokat és befőttes üvegeket is. 5 kg üveghulladékért 0,5 liter sört adnak.
HUMORKERT. A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház udvarán ma 18 órától várnak minden humorkedvelőt és kikapcsolódni
vágyót.
ELMARAD a lengyelországi kirándulás, amelyre az Aranyszívek Nyugdíjasklub tagjai iratkoztak. A befizetett összeget a sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház kertjében ma 11 órától vehetik át a feliratkozottak.
JOGI TANÁCSADÁS. Balogh Klára jogtanácsos online formában folytatja szerkesztőségünkben a szerdánkénti ingyenes jogi tanácsadást. A jogorvoslásra váró ügyek leírását és a kérdést a hpress@3szek.ro e-mail-címre várjuk, a levél tárgyához kérjük beírni azt, hogy Jogi tanácsadás. Kérdéseiket postai úton is eljuttathatják szerkesztőségünkbe, postacímünk: 520003 Sepsiszentgyörgy, Mihai Viteazul tér 2. szám. Ez esetben, kérjük, küldjenek felbélyegzett és megcímzett válaszborítékot is.
A SZÉKELY NEMZETI TANÁCS sepsiszentgyörgyi székházában (Konsza Samu utca 21. szám) munkanapokon 9–13 óráig nagy méretű zászlók, lehúzósok, illetve történelmi könyvek mellett autóra szerelhető kis székely zászló is kapható.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1426
szavazógép
2020-07-14: Belföld - :

Hatszáz fölött az új fertőzöttek száma

A keddi nap hivatalos adatai szerint az utóbbi 24 órában 637 új koronavírus-fertőzéses esetet diagnosztizáltak az egy nappal korábbi 413-hoz képest. Azonban vasárnaptól hétfőig csupán 6655 tesztet végeztek, hétfőtől keddig pedig 14 237-et, ami egyben azt is jelenti, hogy a pozitív tesztek aránya a korábbi 6,21%-ról 4,47%-ra csökkent.
2020-07-15: Elhalálozás - :

Elhalálozás