Sportvilág

2020. július 16., csütörtök, Sport

Kézilabda. A német TSV Hannover-Burg­dorf és a spanyol BM Logrono La Rioja is visszalépett a férfi kézilabda Európa-liga következő idényének küzdelmeitől.

  • Fotó: sport.de
    Fotó: sport.de

A német csapat honlapján Eike Korsen ügyvezető igazgató kifejtette, a szervezési, egészségügyi és pénzügyi kockázatok túlságosan megterhelőek lennének a klub számára. Sven-Sören Christophersen sport­igazgató hozzátette: a húszcsapatos, 38 fordulós Bundesliga több mint elegendő kihívást jelent számukra a jelenlegi körülmények között, hiszen a német élvonal a világ legerősebb bajnoksága. A spanyol csapat honlapján megjelent közlemény szerint a BM Logrono La Rioja a koronavírus-járványból fakadó bizonytalanságok miatt nem szerepel a második számú európai kupasorozatban, ugyanis „a stabilitás megőrzése érdekében felelősségteljes döntésre van szükség”. Három dán női klub, a Köbenhavn HB, a Silkeborg és a Randers már tavasszal jelezte, hogy nem akar indulni az Európa-ligában.
Olimpia. Az árapály miatt változik a jövő nyárra halasztott tokiói nyári olimpia nyílt vízi úszásának pályája. A szervezők, valamint a vizes sportágakat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA) már elkezdte az újratervezést, ugyanis az idénre kijelölt pálya vonalán az árapályciklus szerint az idei vízszintnél nagyjából egy méterrel lesz alacsonyabb az óceán jövő augusztusban, a verseny időpontjában. A tervek szerint a versenyek helyszíne az Odaiba Park marad. A hatkörös, 10 kilométeres viadalt a nők 2021. augusztus 4-én, a férfiak pedig egy nappal később teljesítik.
Röplabda. A tokiói olimpia után befejezi edzői pályafutását Lang Ping, a címvédő kínai női röplabda-válogatott szövetségi kapitánya. Az 59 éves szakvezető a nemzetközi szövetség honlapján beszélt arról, bízik benne, hogy egy újabb ötkarikás aranyéremmel tudja majd lezárni pályafutását. A kínaiak kapitánya 2016-ban az első olyan röplabdaedző lett, aki játékosként (1984) és edzőként is olimpiai aranyérmet tudott nyerni. A kínaiakkal nyert riói címe mellett az 1996-os atlantai és a 2008-as pekingi játékokról – utóbbin az amerikai női válogatott kapitányaként – ezüstéremmel térhetett haza, míg világbajnokságokon 1998-ból és 2014-ből két ezüst-, 2018-ból pedig egy bronzérme van edzőként. A négyévente megrendezésre kerülő világkupán játékosként (1981 és 1985) és edzőként is (2015 és 2019) duplázott, ami egyedülálló a sportág történetében. Lang Ping a Hírességek Csarnokának 2002 óta tagja.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen lesz a járvány negyedik hulláma?eredmények
szavazatok száma 1029
szavazógép
2020-07-16: Sport - Tibodi Ferenc:

Szabóék nem indulnak a Hargita Gyöngye Tess Ralin (Autósport, rali)

A sepsiszentgyörgyi Szabó Csongorék nélkül rendezik meg a Hargita Gyöngye Tess Ralit. „Nem vagyunk kész az autóval, s kevés az esély arra, hogy a hétvégéig meglegyen, így ki kell hagynunk az országos ralibajnokság második futamát. Egyelőre még nem tudjuk, hogy pontosan mi a baja Fordnak, de dolgoznak rajta” – nyilatkozta érdeklődésünkre a háromszéki pilóta, aki technikai okok miatt nem tudta befejezni a sorozat előző versenyét.
2020-07-16: Életutak - :

Játék a boldogsággal (Beszélgetés a 70 éves Nászta Katalin színművésszel, költővel, íróval)

‒ Kolozsváron születtél, Sepsiszentgyörgyön voltál színész, 1989 őszén a család áttelepült Magyarországra. Miért hoztátok ezt a döntést?
‒ Mert úgy tűnt, hogy soha nem lesz vége a bezártságnak, amiben éltünk. A színházban, a színpadi játékban éreztem szabadnak magam, ahol játszani lehetett a boldogsággal. Szerettem volna, ha leg­alább fiaimnak nem kell megalázkodniuk azért, hogy magyarnak születtek... Menekültem abból a fojtogató rendszerből. Már túl voltunk Visky Árpád halálán, szabadon szerettem volna lélegezni.