Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Hitelesség hiányában

2008. október 11., szombat, Máról holnapra
Farcádi Botond

Amint az várható volt, eredménytelenül zárultak tegnap a kormány és a szakszervezeti tömbök képviselői közötti tárgyalások. Călin Popescu Tăriceanu kitartott véleménye mellett, miszerint a közalkalmazottak fizetésének 50 százalékos emelését nem bírja meg az állami költségvetés.

Az érdekvédelmi szervezetek pedig csalódottan vették tudomásul, hogy a kormányfő nem is volt hajlandó a növekedés mértékéről beszélni mindaddig, amíg az alkotmánybíróság nem dönt arról, hogy az ország alaptörvényébe ütközik-e a tanárok fizetésének 50 százalékos emeléséről rendelkező jogszabály. Mindössze annyit mondott, konzultálni fog a pártokkal, hogy mielőbb dolgozzák ki a közalkalmazottak bérezéséről szóló törvényt.

Mindeközben pedig a román sajtó újabb és újabb, olyan megdöbbentő adatokat tárt fel, amelyek láttán-hallatán kinyílik a bicska az ember zsebében. Különféle állami hatóságok, ügynökségek, igazgatóságok, ellenőrző szervek és más sóhivatalok vezetőinek bérezése került előtérbe. És ebből derül ki igazán, mennyire hiteltelen a kormány ,,felelősségteljes magatartása". Mert bármennyire is törekszik a liberális—RMDSZ-kabinet, mégiscsak hamisságnak tűnik az állami költségvetésre akár a politikai tőkevesztés árán is vigyázó szerepében tetszelegni, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy a kormányzás előnyeit undorító módon használják ki, politikai klientúrájukhoz tartozó személyeket nevezve ki ezen intézmények élére, akik aztán többszörösét keresik akár az államfői fizetésnek is.

A közalkalmazottak 50 százalékos béremelése valóban felboríthatja a makrogazdasági egyensúlyt. És a szakszervezetek sem vizsgáztak jelesre felelősségteljes magatartásból, amikor választások előtti időszakban fenyegetőznek általános sztrájkkal, óriási nyomást gyakorolva a voksszerzés miatt amúgy is népszerűséghajhász megnyilvánulásokra hajlamos politikusokra. De legalább ekkora felelőtlenség a liberális—RMDSZ-kormány részéről is takarékosságról, jó gazdálkodásról beszélni, ha nem képes eme intézményvezetők fizetéseit a jóérzés határain belül tartani.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1099
szavazógép
2008-10-11: Roma szombat - x:

Ajándék Mária Terézia királynőnek Erdélyből (Zágoni roma mese)

Mária Terézia Habsburg királynő és császárnő uralkodása utolsó éveiben hallani sem akart a Gyulafehérváron székelő Erdélyi Tamásról, sem semmilyen erdélyi ügyekről... Ha valamilyen különös hírnek vagy értesítésnek meg kellett maradnia a cifra tükörasztalon, a felolvasó íródeák, Fekete György már tudta, hogy vigyáznia kell, mert a felséges asszony... bosszújában célozni fogja a fejét s a cifra tükröket egy súlyos virágvázával.
2008-10-11: Közélet - Ferencz Csaba:

Nincs egyezség (Sztrájkok évada)

A szakszervezetek nem hagynak fel a tiltakozó akciókkal a Călin Popescu Tăriceanu kormányfővel való tegnapi találkozó után sem. Szerintük a kormányfő nem tárgyalt, csupán tájékoztatta az alkalmazottak képviselőit az ország gazdasági helyzetéről.