KármentőKutyagumi

2020. július 21., kedd, Jegyzet
Váry O. Péter

Minap láttam egy érdekes feliratot egy tömbháznegyedi garázs ajtaján. Tenyérnyi fehér papiroson meglehetősen kisméretű betűk, sokan talán fel sem figyelnének rá, nálam azonban szakmai elferdülés a kíváncsiság, hát feltettem a jobbik szemüvegemet, és elkezdtem kibetűzni az írást.

„Utálom a kutyakakit!”, üzente a garázs tulajdonosa az arra járóknak két nyelven, persze, mert az utálata tárgyát képező fekália kibocsátójának ugyan nincs nemzetisége, gazdájának azonban igen. Na meg nyilván olvasni sem tud a kutyus, de gazdája igen. Kétlábú, intelligensnek nevezhető lényeknek szól tehát a kétnyelvű írás, és minden bizonnyal nem ok nélkül van kihelyezve a garázs ajtajára – körülbelül eddig jutottam el gondolatban, amikor tekintetem lejjebb engedve, meg is láttam két darab kutyagumit. Az egyik már széttaposva, a másikban éppen én álldogáltam. Hirtelenjében két közmondás jutott eszembe: az egyik a szerencsével, a másik a kíváncsisággal kapcsolatos. Előbbi nem igazolódott be. Utóbbit átfogalmaztam magamban ilyenformán: aki kíváncsi, mehet cipőt pucolni. Azt tettem.

Az eset óta módszeresen figyelem a kutyasétáltató embereket. Hivatalos forrásként nem használhatóak adataim, de azt figyeltem meg, hogy nagyjából minden ötödik-hatodik gazdi hajol csak le a guggoló állásból felálló kutya mögé összeszedni a maradékot, és a „gyűjtögetők” zöme zsebből veszi elő az arra a célra eleve előkészített zacskót. Melyet aztán nyilván nem tesz vissza a zsebébe, hanem a legközelebbi kukába dobja bele. Nem föltétlen a kutyagumi összegyűjtésére rendszeresített tartóba, de ez legyen a legnagyobb bajunk. Az viszont már orvosolandó, hogy a városszerte elég sűrűn, főként játszóterek közelében található ürüléktárolók oldalán meglehetősen ritkán fordul elő a műanyag zacskó. Persze van, aki csupa szórakozásból letépi a stanicliköteget – mindenütt szép számmal akadnak olyanok, akiknek az jelent élvezetet, ha a frissen leöntött betonba beletapicskolhatnak, az alig megfogant díszcserjét kitéphetik, a parkolóautomatába szalámikarikát gyömöszölhetnek… Egész hosszan folytatható lenne a hasonló kategóriájú műélvezetek sora, de inkább ne adjunk egymásnak ötleteket. Védekezni ez ellen nem lehet, de ha jobban odafigyel a köztisztasági vállalat és gyakrabban helyez ki zacskókat, mégiscsak nagyobb esélyük lenne a gazdiknak eltakarítani azt, amit a házikedvencek nap mint nap elpotyogtatnak.

Az igazi megoldást ugyanis igen nehéz kivitelezni. Elsőként a gyerekszobás mondást kellene érvényesíteni, aki meg nem kapta meg otthon vagy az iskolában a megfelelő nevelést, azt környezete kellene figyelmeztesse. Arra, hogy gyűjtse össze a kutyaürüléket, de arra is, hogy ne dobja a földre szemetét, ne rongáljon, ne randalírozzon. Tudom, már-már a lehetetlen kategóriájába tartozik ennek megvalósítása, de álmodni azért lehet. Kutyagumi nélküli városról, sőt, annál többről is.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1576
szavazógép
2020-07-21: Közélet - Bokor Gábor:

Pákéban is megépült a ravatalozóház

Használatba adták Barátos község második ravatalozóházát is. Az új létesítmény a pákéi temetőben kapott helyet, ökumenikus jellegű, a település többségében református, de a kisebbségben lévő katolikus felekezetet is szolgálja – tudtuk, meg Tánczos Szabolcstól, Barátos község polgármesterétől.
2020-07-21: Világfigyelő - :

Magyarország és Izrael számíthat egymásra

Magyarország és Izrael mindig számíthat egymásra, a két ország barátsága, partneri együttműködése erősebb, mint valaha – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tegnap Jeruzsálemben. A tárcavezető megbeszélést folytatott Gabi Ashkenazi izraeli külügyminiszterrel, majd közös sajtótájékoztatójukon kiemelte: Magyarország továbbra is kiáll Izrael mellett, amellett, hogy igazságos és kiegyensúlyozott hozzáállást tanúsítsanak a nemzetközi szervezetek az országgal szemben. Magyarország sosem fog támogatni Izraellel szemben előítéletes határozatokat – fűzte hozzá.