Női kosárlabdaAz Euroligában indul a Sepsi-SIC

2020. július 21., kedd, Sport

Az Euroligában való indulást és öt új játékos – köztük a tengerentúlról hazatérő sepsiszentgyörgyi Kelemen Kincső – érkezését jelentette be kedden a megyeszékhelyi négyszeres bajnok és ötszörös kupagyőztes Sepsi-SIC. A zöld-fehérek menedzsere, Rusz István arról is beszélt, hogy a román bajnokság várhatóan október 3-án rajtol, mostanig hat alakulat iratkozott be az élvonalba, hét pedig a másodosztályba.

  • Kelemen Kincső hazatér. Fotó: eastbaypioneers.com
    Kelemen Kincső hazatér. Fotó: eastbaypioneers.com

A sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatal gyűléstermében megtartott sajtótájékoztató kezdetén Rusz István megköszönte a Sepsi-SIC-től távozó Chrissy Givens, Demeter Nóra, Mîrne-Nagy Ildikó, Jelena Vučetić és Kristina Topuzović szolgálatait, és sok sikert kívánt nekik a folytatáshoz. A sportvezető ezt követően bemutatta a zöld-fehérekkel szerződést hosszabbítókat. Andra Mandache, Ioana Ghizilă, Orbán Nikolette, Annemarie Gödri-Părău, Ștefania Cătinean, Jovana Pašić, Kovács Renáta és Rebecca Tobin a 2020–2021-es idényben is a megyeszékhelyi gárdát erősíti.

Az érkezők felsorolását Kelemen Kincsővel nyitotta meg Rusz, aki elmondta, hogy a 24 esztendős kosaras öt év után tér vissza szülővárosába. Az irányítóként és dobóhátvédként is bevethető Kelemen korában három idényt játszott a Sepsi-SIC-nél, most a kaliforniai East Bay Pioneers csapatának mezét váltja zöld-fehére. Az amerikai egyetemi bajnokságban érdekelt klub színeiben 119 mérkőzésen lépett pályára, a 2019–2020-as idényben 30 meccsen kapott lehetőséget, s összesen 189 pontot szerzett, 71 lepattanót gyűjtött és 46 gólpasszt osztott ki. Adina Stoiedin a Szatmárnémeti VSK együttesét hagyta el a háromszéki bajnokért, a 190 cm magas 28 éves temesvári erőcsatár korábban játszott még Târgoviște, Nagyvárad és Temesvár csapatában, de megfordult a belga Spirou Monceau Charleroi és az olasz Castelnuovo Scrivia együttesében is.

A nagyágyúk sorát a görög Pinelopi Pavlopoulou nyitotta meg, aki a nagy múltú Olimpiakosztól érkezik hozzánk. A 24 éves játékirányító a hellén élvonalban 18 mérkőzésen kapott lehetőséget, átlagban 20.5 percet játszott, 7.7 pontot szerzett, 3.1 lepattanót gyűjtött és 4.1 gólpasszt osztott ki. A 172 cm magas kosárlabdázó Euroliga-selejtezőben is pályára lépett, majd az Európa-kupában 10 meccsen bizonyíthatott: átlagban 14.8 percet töltött a pályán, 2.8 pontot, 1.6 lepattanót és 1.6 gólpassz jegyzett. A szlovák Marie Růžičková az előző idényben az Atomerőmű KSC Szekszárd centere volt, a magyar bajnokságban 20 mérkőzésen átlagban 24 percet töltött a pályán, 12.1 pontot szerzett, 5.7 lepattanót gyűjtött és 1.4 gólpasszt osztott ki. Az Európa-kupában 8 találkozón lépett pályára, ezeken átlagosan 25.4 percet játszott 11.6 ponttal, 6.1 lepattanóval és 1.5 assziszttal. A 30 éves amerikai Rebekah Gardner az előző idényben az izraeli Bnot Hertzeliya és a török Botasspor Adana játékosa volt. A 185 cm magas dobóhátvéd az izraeli bajnokságban 24 mérkőzésen átlagban 36 percet töltött a pályán ahol 16.8 pont mellett 7.1 lepattanót és 3.9 gólpasszt átlagolt, mielőtt márciusban csapatot váltott. Törökországban azonban mindössze egy mérkőzésen lépett pályára, mert a koronavírus-járvány miatt berekesztették a pontvadászatot. Růžičková és Gardner a 2018–2019-es idényben a török Orman Genclik kosarasaként játszott a SIC ellen az Európa-kupában. Růžičková akkor 14, Gardner pedig 41 pontot dobott csapatunknak.

 

Annemarie Gödri-Părău és Rebekah Gardner 2018-ban még ellenfélként léptek pályára. Fotó: Miska Brigitta

 

Négy Európa-kupabéli szereplés után idén szintet lép a Sepsi-SIC és a Târgoviște (2012–2013) után második romániai csapatként indul az öreg kontinens első számú klubsorozatában, az Euroligában. Rusz elmondása szerint amennyiben 16 csapatnál több nevez az Euroliga soron következő idényében, akkor a zöld-fehérek selejtezőt játszanak, ellenkező esetben csoportkörös a Sepsi-SIC. „Ez egy hatalmas lépés számunkra és úgy gondoljuk, büszkeség az, hogy Sepsiszentgyörgynek, Székelyföldnek Euroligás csapata van” – összegezte a menedzser.

A hazai női bajnokság várhatóan október 3-án rajtol, csapatunk pedig augusztus 31-én kezdi a felkészülést a 2020–2021-es szezonra. Ezidáig hat csapat iratkozott be a női I. Ligába, hét együttes a másodosztályban szerepelne. Mivel kérdéses a Târgoviște indulása az élvonalban, az is elképzelhető, hogy ismét összevonják a két ligát és így 12–13 csapatos lenne a küzdelemsorozat. Az alapozás időszakában a szentgyörgyi alakulat ott szeretne lenni a magyarországi Sió Kupán (szeptember 17–19.), amelynek 51. kiírásán a mieinken kívül hét magyar csapat venne részt.

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 693
szavazógép
2020-07-21: Belföld - :

Majdnem ezer új fertőzés, majdnem 300 súlyos beteg

Újabb rekordokat döntött a koronavírus-járvány Romániában: a legutóbbi 24 óra alatt 994 új fertőzést igazoltak (17 204 tesztből) és 36 halálesetet jegyeztek.
2020-07-22: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Tánc
A Háromszék Táncegyüttes Rézhúron című szabadtéri előadását ma 19 órától (esőnap: július 23-án 19 órától) Sepsiszentgyörgyön az ’56-os emlékparkban (a Kónya Ádám Művelődési Ház udvarán) játssza. Zenei szerkesztés: Fazakas Levente; koreográfia: Tekeres Gizella, Melles Endre; színpadi szerkesztés: Ivácson László. Jegyeket a központi jegyirodában (9–16 óráig), illetve előadások előtt egy órával a helyszínen lehet vásárolni. A teljes árú jegy 20, a kedvezményes 10 lejbe kerül (csak a központi jegyirodában lehet váltani). A nézők beengedése a járványügyi előírások betartása miatt 18.30-kor, fél órával a kezdés előtt történik. Helyfoglalás az érkezés sorrendjében.