Orbán Viktor győzelme

2020. július 22., szerda, Világfigyelő

Nagy engedményeket tettek a takarékos négyek elnevezésű országcsoportnak és Orbán Viktor magyar kormányfőnek az Európai Tanácsban a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozását szolgáló helyreállítási alapról és a 2021-ben kezdődő hétéves időszakra szóló keretköltségvetésről folytatott tárgyaláson – írta a Der Spiegel német hírmagazin. Kiemelték: ahogy egy jó kompromisszumhoz illik, a megállapodásnak főleg győztesei vannak.

  • Orbán Viktor: győztünk. Fotó: Miniszterelnökség
    Orbán Viktor: győztünk. Fotó: Miniszterelnökség

Így Angela Merkel német kancellár fel tudja mutatni, hogy a német soros EU-elnökség alatt sikerült megegyezésre jutni, és neki ez volt a legfontosabb. Az EU déli tagállamai megkapják a pénzüket, az északi tagállamok jelentős befizetési kedvezményekhez jutottak, Orbán Viktornak pedig egyelőre nemigen kell aggódnia a jogállamiság ügyében – írta a lap.

A jogállamiság elveinek védelmére tervezett mechanizmust darabokra szedték a brüsszeli csúcson. A tanácskozás záródokumentumában már egy szó sincs róla. A mechanizmussal szembeni ellenállást vezető magyar kormányfő még az Európai Tanács elnöke, Charles Michel által javasolt gyengített változatnak sem kegyelmezett. Így sok minden utal arra, hogy Orbán Viktor valóban elérte azt a „nagy győzelmet”, amelyért a magyar sajtóban ünneplik – áll a lapban.

A többi között hozzátették, hogy Angela Merkel is közeledett Orbán Viktorhoz, a tanácskozás utáni sajtótájékoztatón elmondta, hogy a német soros elnökség támogatja azt a törekvését, hogy zárják le az Európai Parlament előterjesztésére Magyarország ellen indított, úgynevezett hetes cikk szerinti eljárást.

A tegnap hajnalban véget ért európai uniós csúcstalálkozó sikeréhez arra volt szükség, hogy minden tagállam sokat engedjen álláspontjából. Lengyelország és Magyarország egyetértését azzal sikerült elérniük az állam- és kormányfőknek, hogy nem erőltették a jogállamiság kérdését, nevezetesen azt, hogy a gazdasági mentőcsomag szétosztását a jogállamiság teljesülésének feltételéhez kössék – állapította meg a Le Figaro francia napilap publicistája. Ez a megállapodás csak a kezdete egy hosszú és veszélyes folyamatnak – írta. Minden tagállamnak törvénybe kell azt foglalnia, és elképzelhető, hogy fel fog hígulni. Az EU-nak emellett meg kell emelnie a költségvetési plafont annak érdekében, hogy az Európai Bizottság hitelt vehessen fel a pénzpiacon, és már az év végéig az unió nemzeti és regionális parlamentjeinek előzetes jóváhagyására is szükség lesz ehhez.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1576
szavazógép
2020-07-22: Világfigyelő - :

Megvédték nemzeti büszkeségüket (Magyarország és Lengyelország)

Magyarországnak és Lengyelországnak nemcsak komoly pénzösszegeket sikerült szereznie, hanem megvédte nemzeti büszkeségét az európai uniós csúcson – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a 2021–2027 közötti keretköltségvetésről és a koronavírus-válság miatti gazdasági helyreállítási csomagról szóló négynapos tárgyalások után tegnap Brüsszelben.
2020-07-22: Közélet - Iochom István:

Az emlékdíjak nyertesei (Kézdivásárhely)

Kézdivásárhely két magyarországi testvérvárosa, Mezőkövesd és Hatvan felajánlásából immár hatodik esztendeje minden tanév végén százezer forintos ösztöndíjban részesülhet két, az anyanyelv ápolásában jeleskedő kézdivásárhelyi tanuló. Idén Buna Blanka Boróka, a Bod Péter Tanítóképző tanulója nyerte el a Hatvany Lajos-emlékdíjat, a Kiss Lázár-emlékjutalmat pedig Orbán Pál, a Nagy Mózes Elméleti Líceum diákja érdemelte ki.