Duray Miklós 75 évesA helytállás és a magyarság példaképe a Felvidéken

2020. július 24., péntek, Világfigyelő

Duray Miklós példát mutatott a fiatalabb generációknak helytállásból, magyarságból és antikommunizmusból – jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, miután tegnap Pozsonyban 75. születésnapja alkalmából köszöntötte a felvidéki magyar politika doyenjét.

  • Duray Miklós. Fotó: karcfm.hu
    Duray Miklós. Fotó: karcfm.hu

Potápi, miután pozsonyi otthonában köszöntötte Durayt, magyar újságíróknak nyilatkozva példamutató személyiségnek és a felvidéki magyar politika egy olyan mérföldkövének jellemezte az írót és politikust, akinek személye nélkül elképzelhetetlen lett volna a csehszlovákiai rendszerváltás.

A nemzetpolitikai államtitkár felolvasta, majd átadta a jubiláló politikusnak Orbán Viktor születésnapi köszöntőlevelét is, amelyben a miniszterelnök azt írta: az ő nemzedéke számára a nyolcvanas években a valódi nemzetpolitikát az a megalkuvást nem ismerő kiállás jelentette, amellyel Duray még személyes szabadságát is hajlandó volt kockára tenni azért, hogy hozzájáruljon a magyar iskolák megmentéséhez.

Duray Miklós megköszönve a jókívánságokat azt mondta: a köszöntés mindig jól esik, mivel azt jelzi, hogy személyét nem felejtették el, de különösen akkor, ha olyan valakitől érkezik, akinek annyi teendője van, hogy érthető lenne, ha elfeledkezne erről.

Egy, az aktuálpolitika alakulását firtató újságírói kérdésére válaszolva Duray párhuzamot vont az 1968-as franciaországi baloldali mozgolódások és az elmúlt időszakban az Egyesült Államokban zajló, majd Európa egyes országaira is átterjedt baloldali, antirasszista megmozdulások között. Azt mondta: ezek a történések egy nem önmagától való gyűlölködés megnyilvánulásai. Hozzátette: ezek a történések is egy mérföldkövet jeleznek, s negatív kihatásaiktól a saját értékrendhez való ragaszkodás jelenthet mentességet.

Egynapos felvidéki látogatása során Potápi Árpád János a részben magyarok lakta, Pozsonyhoz közeli Fél és Éberhárd település polgármesterével is találkozott, utóbbi helyszínen koszorút helyezett el Apponyi Albert végső nyughelyén a helyi sírkápolnában.

Ezt követően zártkörű egyeztetést folytatott a szlovák oktatásügyi tárca nemzetiségi oktatásért felelős államtitkárával, Filip Mónikával. Ez utóbbi találkozóról Potápi a magyar sajtónak nyilatkozva azt mondta: mivel a Felvidéken több száz magyar oktatási nyelvű intézmény működik, sok olyan dolog van, amiben együtt lehet gondolkozni, s meg lehet találni a közös hangot. Rámutatott: a felvidéki magyar oktatási rendszert a szlovák államnak kell finanszíroznia, ugyanakkor Magyarország ehhez támogatásokat tud nyújtani.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1840
szavazógép
2020-07-24: Belföld - :

Hírsaláta

MOBILKÓRHÁZ VAN, ORVOS NINCS. Alkalmazottak híján üresen áll a galaci kórház mobil intenzív osztálya, amelyet a múlt héten Nelu Tătaru egészségügyi miniszter is megtekintett.
2020-07-24: Világfigyelő - :

A testvérvárosi kapcsolatok segíthetnek (Európai polgári kezdeményezés)

A Baranya megyei önkormányzat arra kéri a megyei és települési önkormányzatokat, hogy testvérmegyei, testvérvárosi kapcsolataik révén is segítsék a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezésének sikerre vitelét – mondta a megyei közgyűlés elnöke tegnap Pécsen sajtótájékoztatón.