Magyarország és Portugália együttműködhet az Afrika-stratégiában

2020. július 24., péntek, Világfigyelő

Bár Magyarország és Portugália sok tekintetben különbözik egymástól, mindkét ország érdeke a hatékony európai uniós Afrika-stratégia megvalósítása – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tegnap lisszaboni látogatásáról, Augusto Santos Silva portugál külügyminiszterrel való találkozójáról beszámolva.

  • Augusto Santos Silva és Szijjártó Péter találkozója. Fotó: MTI / KKM / Borsos Mátyás
    Augusto Santos Silva és Szijjártó Péter találkozója. Fotó: MTI / KKM / Borsos Mátyás

Kifejtette: Magyarország és Portugália két teljesen eltérő földrajzi elhelyezkedésű ország, teljesen eltérő a történelmük is, ebből fakadóan sok nemzetközi kérdést természetesen másként is látnak. Ez azonban nem zárja ki, hogy Magyarország számára fontos, sőt, stratégiai fontosságú nemzetközi ügyekben együttműködjenek – mutatott rá. Kiemelte: a migráció tekintetében is sok mindent másként látnak, de van egy olyan pont, amelynek a megvalósítása Magyarországnak is hatalmas segítséget jelentene. Portugália szeretné, ha az Európai Unió egy valóban létező és hatékony Afrika-stratégiát állítana össze, és ebben Magyarország is érdekelt, mert az Európára nehezedő migrációs nyomás ellen az egyik eszköz a határok védelme, a másik pedig az Afrikából való kiáramlás megelőzése – vélekedett. Azt mondta, ezt úgy lehet megelőzni, ha Afrikában gazdasági és szociális szempontból is olyan fejlesztési programokat hajtanak végre, amelyek világossá teszik: az afrikai emberek jövője Afrikában van, ezért nem indulnak meg tömegesen Európa irányába.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: Magyarország ebben a folyamatban kész aktívan részt venni, már most is évente több mint ezer ösztöndíjas helyet adnak afrikai hallgatóknak magyarországi egyetemeken, tíz afrikai országban folytatnak vízgazdálkodásra fókuszáló fejlesztési programot, és összesen 90 millió dollárnyi olyan kötöttsegély-hitelprogram zajlik a kontinensen, amelyet a magyar kormány finanszíroz. Tehát ha Portugáliát támogatva az EU létre tud hozni egy valóban hatékony Afrika-stratégiát, akkor meg lehet akadályozni a nagymértékű kiáramlást onnan Európa irányába – magyarázta.

A külügyminiszter arról is beszélt, hogy ugyancsak fontos területe a kétoldalú együttműködésnek a gazdaság. Jelentős a Richter részesedése a portugál piacon, a Hell termékeit is több ezer helyen forgalmazzák itt, és létrejött egy magyar–portugál közös alap hétmilliárd forint értékben olyan magyar és portugál kis- és közepes vállalkozások támogatására, amelyek eredményesek a digitális átállás területén – közölte.

Elmondta: most egy újabb high-tech iparággal bővítik az együttműködést, ez az űripar. Portugália komoly műholdfejlesztési és -kilövési kapacitáson dolgozik, és Magyarország is dolgozik a műholdprogramján: két kisműholdja már az űrben van, a harmadik felbocsátása küszöbön áll, 2024-től pedig egy nagy műhold Föld körüli pályára állítására lesz jogosultsága. Tehát az együttműködés Portugáliával a magyar űripar jövője szempontjából is rendkívül fontos, és most alá is írtak egy együttműködési megállapodást – közölte a tárcavezető.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1840
szavazógép
2020-07-24: Világfigyelő - :

A testvérvárosi kapcsolatok segíthetnek (Európai polgári kezdeményezés)

A Baranya megyei önkormányzat arra kéri a megyei és települési önkormányzatokat, hogy testvérmegyei, testvérvárosi kapcsolataik révén is segítsék a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezésének sikerre vitelét – mondta a megyei közgyűlés elnöke tegnap Pécsen sajtótájékoztatón.
2020-07-24: Világfigyelő - :

Eltávolítják a konföderációs szobrokat (Amerikai Egyesült Államok)

Az amerikai képviselőház elsöprő többséggel, 305:113 arányban megszavazta a konföderációs szobrok eltávolítását a kongresszus díszcsarnokából. A szavazáskor 72 republikánus törvényhozó a demokratákkal együtt voksolt, és az összes nemleges szavazatot republikánusok adták le.