Roger Martin du Gard igazságai

2020. július 27., hétfő, Nyílttér

Olvastam a neves francia szerző regényfolyamából (Thibault család) azt, amihez hozzájuthattam huszonévesen. Valószínű, hogy a piaristák vezette kolozsvári középiskola könyvtárából vehettem ki.

Nyilván nem mind a nyolc kötetet, amelyek a két világháború között jelentek meg. Irodalmi Nobel-díjat kapott 1937-ben.

Az író, hasonlóan kora értelmiségéhez, tenni próbál a fenyegetően kibontakozó német háborús készülődés láttán, a francia és a német ifjúsághoz szólva. Szava azonban nem talál meghallgatásra. Néhány, akkoriban lejegyzett mondatot olvassunk el együtt.

„Egy konföderált Európában a hazafias ösztön nem lenne több regionális jellemvonásnál.” Napjainkban azok az európai ideológusok, akik az Európa Köztársaságért szólalnak meg, a nemzeti állam ellen érvelnek. A bizalom rendült meg a „nagyokkal” szemben.

„A nagyokat, az igazi nagyokat nem köti a szakmájuk.” Voltak olyan történelmi személyiségek, ám korunkban egyre ritkábbak, akik egyaránt otthon voltak a tudományokban és a művészetekben. Magyar példa: Brassai Sámuel.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1691
szavazógép
2020-07-27: Nyílttér - László Zsuzsa:

Aki csodát művelt a cigányokkal

Megint szegényebbek lettünk, elment egy kivételes ember. Váratlanul. Saját döntése volt, talán soha nem tudjuk meg, hogy mi történt, miért szánta magát erre az utolsó lépésre.
2020-07-27: Riport - :

Oklánd – utak és lehetőségek? (Bánja-e a székely? / 6/2.)

Tervem, hogy körbejárjam a történelmi Udvarhelyszék településeit, amelyek jórészt a mai Hargita megye délnyugati részén helyezkednek el, illetve részben átnyúlnak Kovászna, Maros és Brassó megyébe is. Riportsorozatom egyik célja, hogy bemutassam Székelyföld különálló tájegységeit, áthajolva szomszédos közigazgatási területekhez tartozó kerítéseken, körülnézve ugyancsak székely településeken. Jelen esetben Udvarhelyszék irányából Erdővidék felé közelítve vesszük szemügyre a falvak mai gazdasági és társadalmi helyzetét. Minden egyes települést megvizsgálok az egyházközségek, a helyi vállalkozások szintjén, illetve a civil berkekben zajló közösségépítő munka szemszögéből is, külön figyelve arra, hogy rávilágítsak a szellemi és az épített örökségre.