Index-ügyTüntetést tartottak Budapesten

2020. július 27., hétfő, Világfigyelő

Tüntetést tartottak az Index-ügy miatt pénteken este Budapesten, a demonstrálók a Momentum szervezésében az óbudai szerkesztőségtől a budai Várba vonultak, tiltakozva az internetes portál főszerkesztőjének elbocsátása ellen, egyúttal felemelve szavukat a sajtószabadság mellett.

  • Tüntetés a budai Várban. Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt
    Tüntetés a budai Várban. Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

Bodolai László, a Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriumi elnöke, aki az Index.hu munkáltatói jogainak gyakorlója, szerdán kezdeményezte Dull Szabolcs főszerkesztő munkaviszonyának megszüntetését. Pénteken a portál szolgálati közleményében azt írta: távozik az Index szerkesztőségének vezetése és szinte minden munkatárs.

Fekete-Győr András, a Momentum Mozgalom elnöke a pénteki tüntetésen a Miniszterelnöki Kormányiroda épületénél és a köztársasági elnök hivatalánál lévő Szent György téren a résztvevők előtt elmondta: „az Index újságírói megmutatták, hogy ebben az országban van értelme az egyenes gerincnek”. „Ezeknek az újságíróknak azért kellett felállniuk, mert száz méterre innen van egy gyáva kicsi ember, aki nem tud tükörbe nézni” – fogalmazott az ellenzéki politikus. „Én a bátrak Magyarországát szeretném felépíteni, ahol van esély a felzárkózásra, van szabad sajtó, független, kiegyensúlyozott közmédia, független Tudományos Akadémia, CEU és Index – hangoztatta a Momentum elnöke. Orosz Anna, a Momentum Mozgalom alelnöke azt mondta: „Ez az egész nemcsak a független sajtóról szól, hanem a mi egész életünkről is.”

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő a tüntetésen arról beszélt: ez a megmozdulás nem lehet az utolsó, folytatni kell! A politikus hozzátette: nincs olyan rendszer, amellyel szemben ne lehetne eredményesen fellépni, csak minél nagyobb a diktatúra, annál nagyobb ellenállásra van szükség. A tüntetésen felszólalt még Gulyás Balázs publicista, Herczeg Zoltán divattervező és Szekeres Tamás szerkesztő.

A demonstrációt a Momentum hirdette meg az Index szerkesztősége elé, megjelent több baloldali párt politikusa is, lehetett DK-s, LMP-s, jobbikos és párbeszédes zászlókat is látni. A szervezők korábbi felhívásukban azt írták, hogy azokat hívták tüntetni, akik kiállnak a szabad sajtó és egy szabad ország mellett.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 121
szavazógép
2020-07-27: Világfigyelő - :

A lehető legjobb megállapodás született (Európai helyreállítási alap)

Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere szerint a lehető legjobb megállapodás született az európai helyreállítási alapról a múlt hét elején véget ért uniós csúcson. Erről a France24 francia tévének adott interjújában beszélt.
2020-07-27: Világfigyelő - :

Felmondanák az isztambuli egyezményt (Lengyelország)

Zbigniew Ziobro lengyel igazságügyi miniszter szorgalmazza, hogy Lengyelország mondja fel az Európa Tanács (ET) isztambuli egyezményét, mert álláspontja szerint a nők elleni erőszak megelőzéséről és felszámolásáról szóló megállapodás a nők védelmének ürügyén genderideológiát támogat.