Sportvilág

2020. július 30., csütörtök, Sport

Olimpia. Katar levélben tudatta a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal (NOB), hogy szívesen lenne házigazdája a 2032-es nyári ötkarikás játékoknak. A NOB párbeszédet folytat az érdeklődőkkel.

  • Fotó: m4sport.hu
    Fotó: m4sport.hu

Az arab országéhoz hasonló szándékáról értesítette a NOB-ot korábban már India, Ausztrália, Kína, továbbá a közös jelentkezést fontolgató Észak- és Dél-Korea. Katar, amely 2019-ben atlétikai világbajnokságot rendezett, 2022-ben pedig a labdarúgó-vbnek ad otthont, korábban kétszer pályázott olimpiá­ra, de a szűkített listán már nem szerepelt, a 2016-os játékokat Rio de Janeirónak, a 2020-ast pedig Tokiónak ítélték oda.

Kerékpározás. Tizenhárom polgármester nem járult hozzá, hogy a mezőny áthaladjon az általa irányított településen, ezért augusztus 8-án a hagyományostól eltérő útvonalon rendezik meg a klasszikus egynaposok közé tartozó Milánó–Sanremo országúti kerékpárversenyt. A szervezők keddi tájékoztatása szerint Liguria tartomány Savona megyéjében 13 városvezető nem adott zöld utat a viadalnak, emiatt Piemont tartomány felé kerülnek majd a résztvevők. A változtatás révén Voltri helyett csak Imperia városánál érkezik meg a mezőny a tengerpartra, azaz mindössze az utolsó 40 kilométer zajlik majd a hagyományos útvonalon, a táv pedig a szokásos 291 helyett 299 kilométeres lesz. A 111. Milánó–Sanremót eredetileg március 21-én rendezték volna, de a koronavírus-járvány miatt elhalasztották.

Kosárlabda. A háromszoros olimpiai bajnok Sylvia Fowles lett az észak-amerikai női kosárlabda-bajnokság (WNBA) történetének legjobb lepattanózója. A Minnesota Lynx 198 centis klasszisa kedden a Seattle Storm elleni mérkőzésen előzte meg a 3356 lepattanóval visszavonult Rebekkah Brunsont, aki jelenleg a Lynx másodedzője. A WNBA-ben egyedüliként ötszörös bajnok Brunson korábban kijelentette, ha valaki képes megdönteni a rekordját, az biztosan Fowles lesz. A WNBA múlt héten kezdődött idénye a koronavírus-járvány miatt egy helyszínen, a floridai Bradentonban zajlik zárt kapuk mögött. A 12 csapat 22 fordulós alapszakaszt játszik szeptember 12-ig, majd következik a rájátszás.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1647
szavazógép
2020-07-30: Sport - :

Egyéni csúcsok az ifjúsági Román Kupán (Atlétika)

Az elmúlt hét végén a bukaresti Balázs-Sőtér Jolán Stadionban rendezték meg az ifjúsági nyílt atlétikai Román Kupát, amelyen két sepsiszentgyörgyi klub színeiben négy sportoló is részt vett. Ez a verseny volt az első országos szintű megmérettetés Romániá­ban a koronavírus-járvány megfékezése érdekében bevezetett szükségállapot után.
2020-07-30: Történelmünk - :

Interetnikai konfliktusok Erdélyben, 1918–19

Múlt szombaton, július 25-én lépett érvénybe a 2020. július 21-i 138-as törvény, amely Vasile Nicula, Ion Oargă és Gheorghe Crișan történelmi személyiségeket, ismertebb néven Horeát, Cloșcát és Crișant, az 1784-es parasztfelkelés vezetőit a román nemzet mártírjainak és hőseinek nyilvánítja. Megjelent a 2020. július 22-i 647-es Hivatalos Közlönyben. (Ugyanott lépett érvénybe a 137-es törvény is, amely Mihály vajdát, Mihai Viteazult szintén a román nemzet mártírjának és hősének nyilvánítja, de ez egy más történet.) Említett törvény 3. cikkelye így fogalmaz: a román nép Erdélyi-középhegységben hozott áldozata folytonosságának hangsúlyozására, Horea, Cloșca és Crișan mártír hősök emlékének ápolására november 8-át a jósikafalvi román mártírok emléknapjává nyilvánítják. A Bélesként is ismert, teljesen román lakosságú Jósikafalván 1918 novemberében szökött román katonák és parasztok kifosztották az Urmánczy-kastélyt, meggyilkolva az épületet védő három csendőrt. Ezt követően Urmánczy Nándor képviselő különítménye kivégzett mintegy harminc lázadó parasztot. Annak ellenére, hogy osztályalapú konfliktusról volt szó, nemzeti síkra terelték, románok elleni magyar vérengzésként tüntették fel, sőt, a köröstárkányi vérengzés magyar áldozatainak számát, 91-et említenek itt is. Az alábbiakban a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemen készült, Társadalmi és etnikai konfliktusok a 19–20. században című modul Atrocitások, pogromok, tömeggyilkosságok, népirtások című anyagát közöljük a Digitális Konfliktus Adatbázis alapján.