Nem csökken ezer alá az új esetek száma

2020. augusztus 1., szombat, Belföld

Ismét több mint 1200 új koronavírus-fertőzést diagnosztizáltak az elmúlt napon, de - az ismert aktív fertőzöttek folyamatosan növekvő számától eltekintve - nem dőltek meg a korábbi negatív csúcsok. Háromszéken 10 új esetet jegyeztek.

  • Fotó: casajurnalistului.ro
    Fotó: casajurnalistului.ro

A stratégiai kommunikációs törzs szombati összesítése szerint az utóbbi 24 órában újabb 1225 embernél mutatták ki a Covid-19 betegséget okozó SARS-CoV-2 vírus jelenlétét, így második napja enyhe csökkenést mutatott a napi fertőzésszám. A járvány terjedésének lassulását jelzi, hogy a szombati növekmény már csak 15 százalékkal haladja meg az utóbbi két hét napi átlagát, ahhoz képest, hogy múlt héten még a napi fertőzésszám rendre túllépte az előző két hét átlagának másfélszeresét. Az utóbbi 24 órában további 36 koronavírusos beteg halt meg: ez viszont csaknem 45 százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát. Romániában eddig 2379 áldozatot követelt a járvány.

Az országban 22 386-ra nőtt a beazonosított és jelenleg is aktív fertőzések száma. Bár továbbra is több mint háromszor annyi új fertőzést diagnosztizálnak naponta, mint ahányat gyógyultnak nyilvánítanak, valamelyest csökkent mind a kórházban ápolt fertőzöttek száma (7445), mind az intenzív terápián kezelt súlyos eseteké (401). Több mint 16 ezer fertőzésgyanús ember házi karanténban várja a betegség lappangási idejének leteltét. A hatóságok két Argeș és négy Arad megyei falut helyeztek szombaton 14 napos vesztegzár alá, mert az említett településeken az ezer lakosra jutó fertőzések száma meghaladta a 3-at. Augusztus elsejétől Románia megyéinek csaknem felében - köztük a legtöbb tengerparti üdülővel rendelkező Konstanca megyében - kötelezővé vált a maszkviselés a kültéri zsúfolt helyeken is.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen lesz a járvány negyedik hulláma?eredmények
szavazatok száma 846
szavazógép
2020-08-01: Közélet - :

Felborult egy autó Uzonban

Felborult egy személygépkocsi Uzonban, a Kilyén felé vezető úton, a vasúti átkelő előtt mintegy 120 méterrel, szombat reggel 9 órakor.
2020-08-02: Sport - Miska Brigitta:

Megnyerte utolsó idegenbeli mérkőzését a Sepsi OSK (Labdarúgás, 1. Liga)

Az élvonalban maradásért harcoló Sepsi OSK nagyon fontos győzelmet aratott az alsóházi rájátszást már biztosan megnyerő FC Viitorul vendégeként a playout 13. fordulójában. A sepsiszentgyörgyi csapat az első félidőben kihasználta a házigazdák motiválatlanságát és védelmi hibáit, így a Leo Grozavu irányította labdarúgók kevesebb mint fél óra alatt három gólt szereztek. A háromszéki együttes 2020-ban másodszor győzött idegenbeli bajnoki mérkőzésen, míg a tengerparti alakulat ezt megelőzően legutóbb februárban vesztett találkozót hazai pályán.