Támogatnák a sertéságazatot

2020. augusztus 4., kedd, Gazdakör

A sertéságazat fellendítését szolgáló törvény megalkotásán dolgoznak – jelentette be Adrian Oros mezőgazdasági miniszter.

A tárcavezető értelmezésében az afrikai sertéspestis terjedésének következtében a hazai sertéshússzükséglet kevesebb mint egyharmadát tudják előállítani az itthoni sertéstenyésztők. Ennek ellenére hatalmas készletek vannak felhalmozva sertéshúsból, ám ez mind külföldről érkező termék – húzta alá Oros.

Mindennek a megváltoztatása érdekében egy támogatási forma létrehozásán dolgoznak, mely egyrészt a hazai sertéságazat fellendítését szolgálná, másrészt az afrikai sertéspestis itthoni felszámolását eredményezheti. Mindezt nem szeretnék elpolitizálni – tette hozzá a miniszter.

Meg szeretnék őrizni a hagyományos, kisgazdasági sertéstenyésztést is, ugyanakkor a nagyüzemi sertéstenyésztés növekedését is szem előtt tartják, így képzelik el a sertéshúsigény hazai termelők által való biztosítását. Fel akarják számolni a jelenlegi tendenciát is, amely szerint az országból exportálják a sertéshús termékek alapanyagát, majd a kész termékeket hozzák vissza az országba. Ez a jelenség az utóbbi öt évben 1,2 milliárd eurós veszteséget hozott a román költségvetésnek – állapította meg Adrian Oros. (bokor)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1883
szavazógép
2020-08-04: Gazdakör - Bokor Gábor:

Elkészült a kárfelmérés

A mezőgazdasági minisztérium közzétette a mezőgazdaságban az időjárás miatt keletkezett károk felmérését. Eszerint országos szinten 34 647 gazda szenvedett összességében 1,16 millió lej értékű kárt.
2020-08-04: Gazdakör - :

Tüntetni készülnek a gazdák

Az utak lezárásával fenyegetőznek a Konstanca megyei gazdák. Azért készülnek erre a lépésre, mert a megye mezőgazdasági területeinek háromnegyedén elpusztultak a kultúrák a rendkívüli időjárási körülmények – szárazság, árvizek, más természeti katasztrófák – miatt, és a kormány semmilyen valós támogatást nem kínált fel a termelők számára, nem nyújtott védelmet a hitelekkel terhelt gazdáknak – írja az agroinfo.ro.