Rendezik a területek tulajdonjogát

2020. augusztus 5., szerda, Közélet

Fontos a rendezett falukép, nem mindegy, hogyan, milyen architektúra szerint épülnek a hétvégi házak, családi lakások, miként újítják fel a meglévő ingatlanokat, ezért nagy szükség van az általános területrendezési tervre, a község belterületén lévő ingatlanok telekkönyvezésére. A hivatalos folyamatot elindították, nyolc állami intézmény jóváhagyására van szükség, a megyei tanácsnak is el kell fogadnia a területrendezési tervet – mondta el érdeklődésünkre Kocsis Béla, Kommandó polgármestere.

  • Az egységes faluképért dolgoznak Kommandón
    Az egységes faluképért dolgoznak Kommandón

A telekkönyvezési folyamatot tavaly indították el. Kommandó belterületének háromnegyede nemrég még állami tulajdonban volt, a községháza közbenjárásával sikerült elérni, hogy a helybéliek megvásárolhassák bérlakásaikat, melyek az egykori fakitermelő vállalat, az IFET tulajdonában voltak. Most a sorházakhoz – melyeket korábban ugyancsak az IFET-től vásárolhattak meg a helyiek – tartozó területek is a lakástulajdonosok birtokába kerültek, ezeket kell a tulajdonosok nevére telekkönyvezni. Annál is inkább szükség van a rendezett telektulajdonra és az általános területrendezési tervre, mert ezek hiányában hatalmas büntetésekkel sújthatók azok, akik építkezésbe kezdenek – részletezte Kocsis.

Elkészült már a telekkönyvezés műszaki része magán- és jogi személyek számára is, következik a kataszteri hivatalnál az eljárás. Ezt követően tiszta lesz a tulajdonjog helyzete a falu nagy részében – mondta a polgármester.

Ha elkészítik a területrendezési tervet, már csak a megszabottak szerint lehet építkezni a községben, ez Kommandó esetében meg fogja határozni a faluképet – hangsúlyozta a polgármester.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2376
szavazógép
2020-08-05: Közélet - Iochom István:

Új cserépfödém kerül a minorita rendházra (Kézdivásárhely)

Látványosan, a tervezett ütemben halad a kézdivásárhelyi minorita rendház felújítása, a Conico cég szakemberei több munkafázison is dolgoznak párhuzamosan. Új cserépfödém került az értékes műemlék épület egy részére és a homlokzat vakolása is zajlik, hogy csak a nagyobb munkálatokat említsük.
2020-08-05: Közélet - :

Alapoznak a Puskás Tivadar utcában

Nemsokára aszfaltoznak a sepsiszentgyörgyi Puskás Tivadar utcában: az Olt és az 1918. december 1. utca közötti szakaszon a héten megkezdték az előkészítő munkálatokat, a stabilizáló réteg elhelyezését.