Járványgócok a gyermekvédelmi központokbanRekordszámú fertőzés Háromszéken

2020. augusztus 5., szerda, Közélet

Napok óta megyénkben is emelkedik a koronavírussal fertőzöttek száma, az elmúlt 24 órában azonban rekordot döntött, 19 új háromszéki beteget azonosítottak. A járvány kezdete óta a megyében 488 beteg került a hatóságok nyilvántartásába, eddig 365-en gyógyultak meg. A kormánybiztosi hivatal szerdai közleménye szerint tízen életüket veszítették. Újdonságnak számít a fertőzési gócok feltűnése is, a kéthetente sorra kerülő, legutóbbi, hétfői szűrés eredményeként kiderült, nyolc gyermek és két nevelő fertőződött az új típusú koronavírussal a megye gyermekvédelmi központjaiban, akik többsége tünetmentes, őket a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban történt beutalásuk után negyvennyolc órán belül kiengedték és elkülönítésben maradnak a saját állami otthonukban – tájékoztatott Vass Mária, a megyei szociális gondozói és gyermekjogvédelmi igazgatóság vezetője.

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

A sepsiszentgyörgyi Horgász utcai gyermekvédelmi központ nyolc lakója fertőzését igazolták hétfőn, mindannyian tünetmentesek, jelenleg az állami otthonukban elkülönítésben töltik napjaikat. A rendszerben két nevelő is megfertőződött, ők is karanténban várják a negatív teszteredményt, a fertőzöttek közül senki nem érintkezik a többi gyermekkel, nevelővel. Vass Mária lapunknak elmondta, havonta kétszer tesztelik az állami gondozott gyermekeket, időseket és a róluk gondoskodó személyzetet, de nem tudják teljes mértékben kivédeni a külső behatásokat, hisz a családi típusú otthonokban nevelkedő fiataloknak éppúgy szüksége van közösségi életre, mint bárki másnak a korosztályukból. Az óvintézkedéseket betartják, de ha a fertőzés mégis felüti a fejét, mindent megtesznek az érintettek elkülönítéséért és a fertőzés további terjedésének megakadályozásáért – mondotta.

A megyei szociális és gyermekjogvédelmi rendszerben jelenleg havonta kétszer tesztelik a gyermek- és felnőtt ellátottakat, valamint a személyzetet, ez kétszer hatszázhúsz személy szűrését jelenti, de az időközben megfertőzöttek, illetve gyógyultak könnyen átjuthatnak a vizsgálatok szűrőjén, ezért nehéz pontosan meghatározni, milyen fokú a betegség terjedése ebben a kategóriában. A szakemberek úgy vélik, mivel a közösségi fertőzés veszélye jóval nagyobb az egyéninél, a szociális intézményekben továbbra is fokozottan kell védekezni a vírus ellen, ezért arra kérik a hatóságokat, nyújtsanak segítséget a fertőtlenítés minél szélesebb körű biztosítása terén és tájékoztassák a lakosságot, minden lehetséges eszközzel védjék a fertőzésnek és a megbetegedésnek kitett kategóriákat. Vass Mária szerint a gyermekvédelmi rendszer bentlakásos otthonaiban nem nagyobb a fertőzöttségi arány, mint a lakosság körében, de a hálózatban végzett rendszeres tesztelések minden esetre rávilágítanak akkor is, ha az illető teljesen tünetmentes. A családi típusú otthonok egészségügyi szempontból is biztonságosak, e tekintetben a koronavírus-járvány sem okozhat olyan kihívást, amit ne tudnának megoldani – mondotta a rendszer menedzsere.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint jobban vagy rosszabbul fog élni az új évben a tavalyihoz képest?eredmények
szavazatok száma 467
szavazógép
2020-08-05: Sport - Miska Brigitta:

Szabadrúgásgóllal győzött a Sepsi OSK, de akár osztályozót is játszhat (Labdarúgás, 1. Liga)

A sepsiszentgyörgyi csapat Ronaldo Deaconu szabadrúgásgóljával 1–0 arányban legyőzte hazai pályán az Academica Clinceni együttesét az élvonalbeli labdarúgó-bajnokság alsóházi rájátszásának utolsó, 14. fordulójában. Bár a Sepsi OSK behúzta a három pontot, még akár osztályozóra is kényszerülhet, hiszen a koronavírus-fertőzések miatt elmaradt mérkőzések következtében nagy a kavarodás a román pontvadászatban. A playoutban a meccsenkénti pontátlagot is alapul vehetik, viszont nagy esély van arra is, hogy senki nem esik ki, a következő idénytől pedig 16 csapatosra növelik a mezőnyt.
2020-08-06: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Háromszéki arcképcsarnok: Szőts Dániel
A Kovászna Megyei Művelődési Központ fotó-film archívumából ezúttal a lelkiismeretes orvos, művelődési közszereplő, frontharcos, hagyományápoló és nemzeti kultúránk elkötelezett híve, Szőts Dániel vallomását vetítik ma 20 órától az intézmény Facebook-oldalán (cultcov.ro).