Kevesebb halálos balesetet

2020. augusztus 6., csütörtök, Család

Az Európai Unió rendeletet fogadott el a gépjárművek fokozott biztonságáról, továbbá az utasok és a veszélyeztetett úthasználók, például gyalogosok és kerékpárosok védelméről, azzal a céllal, hogy jelentős mértékben csökkentse a halálos kimenetelű közúti balesetek számát – közölte az Európai Unió Tanácsa.

  • Fotó: pxhere.com
    Fotó: pxhere.com

A tavaly november 8-án elfogadott új szabályok értelmében minden gépjárművet – köztük a tehergépjárműveket, a buszokat, a kisteherautókat és a városi terepjárókat is – számos biztonsági felszereléssel kell ellátni.

Ezek között szerepelnek intelligens sebességszabályozó rendszerek, indításgátló alkoholszonda (alcolock készülék) beszerelésének előkészítése, a járművezető fáradékonyságának és figyelmének nyomon követésére szolgáló figyelmeztető rendszerek, a járművezető figyelmetlenségét érzékelő fejlett figyelmeztető rendszerek, vészfékjelzések és tolatóradar, valamint eseményadat-rögzítők és pontos abroncsnyomás-ellen­őrzést le­hetővé tevő rendszerek. A személygépjárművek és a kisteherautók esetében további biztonsági intézkedésekre is szükség lesz. Ilyenek a fejlett vészfékező rendszerek, veszélyhelyzetben működésbe lépő sávtartó rendszerek, a nagyobb frontális védelmi zóna, amely a veszélyeztetett úthasználókkal – például gyalogosokkal vagy kerékpárosokkal – való ütközés során képes mérsékelni a sérüléseket.

Az általános előírások és a jelenlegi, például sávelhagyásra figyelmeztető és fejlett vészfékező rendszerek mellett a tehergépjárműveket és a buszokat olyan módon kell tervezni és gyártani, hogy jelentős mértékben csökkenjenek a jármű körüli holtterek. Olyan fejlett rendszerekkel is fel kell szerelni azokat, amelyek képesek felismerni a jármű közvetlen közelében lévő gyalogosokat és kerékpárosokat.

A rendelet egyedi szabályokat vezethet be a hidrogénüzemű járművek és az automatizált járművek számára is.

A rendelkezés egyes elemei esetében az alkalmazást egy később kijelölt időpontban kell megkezdeni, hogy a gépjárműgyártók az új előírásokhoz igazíthassák gyártási folyama­taikat. (MTI)

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2154
szavazógép
2020-08-06: Család - :

Kedvenceink kánikulában

Az erőkifejtés vagy testmozgás – amely lehet akár a gazdival közös séta, játék vagy futás is – a felelős a halálos kimenetelű hőguta kialakulásáért a kutyáknál az esetek 74 százalékában – derült ki a témában készített eddigi legnagyobb tanulmányból. Az esetek nagy része a nyári hónapokban következett be.
2020-08-06: Történelmünk - :

„Még a szöget sem hagyták meg a deszkában” (Budapest román megszállása – 1919)

1919 augusztusának első napjaiban a fővárosban teljesen bizonytalan volt a helyzet: új kormány alakult, a szociáldemokrata szakszervezeti vezető, Peidl Gyula elnökletével. A Vörös Hadsereg augusztus 3-án eltűnt, s a román hadsereg alakulatai özönlötték el a várost hivatalosan 4-én. Annak az erdélyi román hadseregnek a katonái voltak, amely Gheorghe Mărdărescu tábornok parancsnoksága alatt 119 zászlóalj, 98 üteg, 60 lovasszázad bevetésével verte vissza júliusban a magyar Vörös Hadsereg tiszántúli offenzíváját. Jól voltak felszerelve részint a francia szállítmányok, részint az Erdélyben lefoglalt hadianyag jóvoltából. Főleg regáti románokból állt ez a hadsereg, a besorozott csángóknak tilos volt magyarul beszélni.