Ausztrál film lett a TIFF abszolút nyertese

2020. augusztus 11., kedd, Magazin

Egy halálos betegségben szenvedő tinédzser első szerelméről szóló film, az ausztrál Babyteeth nyerte a 19. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) közönségdíját és fődíját. A díjakat szombat este adták át rendhagyó módon, Kolozsvár főterén.

  • Fotó: Tiff.ro
    Fotó: Tiff.ro

A szabadtéri gálára szigorúan maszkban, a távolságtartás szabályait betartva érkeztek a vendégek, néhányan a színpadra lépve sem vették le a maszkot. Mihai Chirilov művészeti igazgató gálakosztümje teljes orvosi védőfelszerelés volt, talán így akarta ellensúlyozni Cristi Puiu rendező péntek éjjeli maszkellenes kirohanását.

A hatóságoknak és a szervezőcsapatnak mondott köszönet után Tudor Giurgiu a mikrofonba is elismételte, „kihangosította” a helyszínen spontán tüntetésbe kezdő kolozsvári független színészek üzenetét, külön megszólítva a nézőtéren ülő kulturális minisztert, Bogdan Gheorghiut, hangsúlyozva, hogy a jelenlegi helyzetben a függetleneknek támogatásra van szükségük.

A román filmes mezőnyből a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége (FIPRESCI) online választotta ki a nyertest, a díjat a Totul nu va fi bine című dokumentumfilm nyerte. A közönség által legjobbnak ítélt film a versenyprogramból a Babyteeth volt, a román filmek közül pedig Andrei Zincă Şi atunci… ce e libertatea? című filmjét szerették a leginkább.

A román napok kisjátékfilmes zsűrije által legjobbnak ítélt rövidfilm a Kaïmós lett (r. Sarra Tsorakidis). Különdíjat kapott a Bilet de iertare (r. Alina Serban) és a Moartea și cavalerul (r. Radu Gaciu).

A legjobb román debütfilm az Urma, Dorian Boguță színész rendezői bemutatkozása lett. A román nagyjátékfilmes verseny különdíját Ivana Mladenović Ivana cea Groaznică című filmje kapta. Ugyanennek a szekciónak a fődíját az Acasă, Radu Ciorniciuc filmje vitte el.

A legjobb színésznek járó kitüntetést az orosz Fidelity (Hűség) főszerepét alakító Jevgenyija Gromova kapta. A zsűri különdíját a Sister (Húg) című bolgár filmnek (r. Svetla Tsotsorkova) ítélték oda. A legjobb rendező díját a zsűri kettéosztotta a belga Patrick (r. Tim Mielants) és a kínai The Cloud In Her Room (r. Zheng Lu Xinyuan) című alkotás között.

A Maria Ploae színésznőt honoráló életműdíj átadása után Hatházi András kolozsvári színész, zsűritag jelentette be, hogy a nemzetközi verseny fődíját, a Transilvania Trófeát az ausztrál Babyteeth című film kapja.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 1923
szavazógép
2020-08-11: Sport - :

Fejér Béla Magyarországon folytatja (Labdarúgás)

A Sepsi OSK zabolai születésű kapusa, Fejér Béla a magyar másodosztályban szereplő Nyíregyháza Spartacus FC csapatánál folytatja pályafutását. A 25 éves játékos a következő idényben kölcsönben szerepel Magyarországon.
2020-08-11: Magazin - :

Az elegáns német búzasör (Sörcsap – a székely sörkalauz)

Nemrégiben a családommal és barátainkkal hosszú hétvégét töltöttünk el egy esztelneki panzióban, és arrafelé tartva megálltunk Kézdivásárhelyen. A helyi hipermarketben bukkantam erre a búzasörre, s őszintén megvallva, a roppant elegáns külseje miatt vettem meg a Hacker-Pschorr Weissbiert. Bíztam benne, hogy nem veszek zsákbamacskát, és nem is csalódtam a szűretlen, mézarany színű főzetben.