Színházi produkció Puskás Öcsiről

2020. augusztus 12., szerda, Magazin

Puskás, a musical címmel nagyszabású zenés színházi produkció készült Szente Vajk rendezésében. A legismertebbnek tartott magyar életéről szóló darab előbemutatója augusztus 20-án lesz az Erkel Színházban.

  • Veréb Tamás (középen) Puskás Ferenc szerepében a produkció sajtóeseményén Budapesten a Hungexpón 2020. augusztus 10-én. Fotó: MTI / Kovács Tamás
    Veréb Tamás (középen) Puskás Ferenc szerepében a produkció sajtóeseményén Budapesten a Hungexpón 2020. augusztus 10-én. Fotó: MTI / Kovács Tamás

„A musical 1937-ben indul, amikor Puskás Öcsit a Kispest tízévesen leigazolta, és 1960-ban zárul, amikor a Real Madrid mezében négy gólt lőtt a BEK döntőjében. A darab mélylélektani történet arról, hogyan lesz egy fiúból a világ legjobb játékosa” – mondta Szente Vajk a hétfői budapesti sajtótájékoztatón.

Szabó László producer elmondta: a musical bemutatóját a Hősök terére tervezték, de a járványügyi helyzet egyelőre felülírta az eredeti elképzeléseket. A mostani előbemutatót ötszáz néző előtt tartják, a hivatalos bemutató várhatóan jövőre lesz.

„Puskás 1945. augusztus 20-án mutatkozott be a magyar válogatottban az Üllői úton, és rögtön góllal vette ki részét Ausztria 5–2-es legyőzéséből. Pontosan 75 évvel később, 2020. augusztus 20-án 15 és 19 órakor tartjuk meg a róla szóló musical előbemutatóját az Erkel Színházban. A darab egy ikon története, aki mindazt képviseli, amit mi, magyarok jónak, szépnek tartunk saját magunkban. A musical barátságól, hűségről, hazaszeretetről, szerelemről és csibészségről szól” – jegyezte meg Szabó László.

A darabot Galambos Attila és Szente Vajk írta, a zeneszerző Juhász Levente, a díszletet Rákay Tamás, a jelmezeket Kovács Yvette Alda tervezte, a koreográfus Túri Lajos Péter, a zenei vezető Károly Katalin.

A főszereplő Veréb Tamás, az Aranycsapat tagjai közül Grosicsot Berettyán Nándor, Bozsikot Fehér Tibor, Kocsist Cseh Dávid Péter, Hidegkutit Solner Dániel alakítja. Szerepel a darabban mások mellett Farkas Mihály egykori honvédelmi miniszter (őt Nagy Sándor játssza), Östreicher Emil, aki Puskást a Real Madridba vitte (Szerednyey Béla), Sebes Gusztáv szövetségi kapitány (Cseke Péter), a rádióriporter Szepesi György (Harsányi Levente) vagy Puskás madridi csapattársa, Alfredo Di Stéfano (Nagy Balázs). A szerzők mindössze két fiktív alakot írtak a darabba: a főhőssel nem szimpatizáló Vörös elvtársat és Klárát, aki viszonzatlanul szerelmes Puskásba.

Szöllősi György sportújságíró, a darab szakértője szerint a Puskás-musicallel új művészi nemzedék állít emléket különleges műfajban az Aranycsapat hőseinek, akikből ezekben a pillanatokban válik történelmi személyiség. „Hihetetlen és nagyon megható látni, hogy Czibor Zoltánt például, akivel éjszakákat beszélgettem át, akiről könyvet írtam, Ember Márk alakítja, lányaim egyik kedvence, aki négyéves volt Czibor halálakor.”

Mint elhangzott, a nagyszabású látványelemekkel kísért produkcióban huszonegy színész, hatvan táncos (köztük négy kerekesszékes), harminc gyerekszereplő látható, húsz dal hangzik el, lesznek artisták és tűzijáték is kíséri az előadást.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 325
szavazógép
2020-08-12: Magazin - :

A távol-keleti habos nedű (Sörcsap – a székely sörkalauz)

Egy háromszékes kollégám javaslatára vettem és kóstoltam meg a Sapporo Premium Beer sört, melyet valamilyen ok miatt sokáig kerülgettem. A roppant elegáns külsejű, Japán ötödik legnépesebb városáról elkeresztelt sört 650 ml-es (!) kiszerelésű dobozban lehet megvásárolni.
2020-08-12: Riport - Kisgyörgy Zoltán:

Aratás végén Árkoson

Gyermekkorom aratással kapcsolatos élményeit idézve emlékszem a gabonacséplésre, amely erős összetartó köteléket jelentett kalákások és rokonok között. Megfőtt friss és kövér disznóhússal a lucskos káposzta, friss kenyeret sütöttek, de a köményessel csínján bántak, mert aratni-csépelni akkor is csak kánikulában kellett. A most felcseperedettek a cséplőgépet és a gőzgépet is már csak a csernátoni múzeumban ismerhetik meg. Az aratás mindig nagy ünnep volt Háromszéken, hogy ma miként élik meg az árkosiak, a helyszínen igyekeztünk felmérni.