Székely jelképekről

2020. augusztus 12., szerda, Jegyzet
Szekeres Attila

Éppen négy éve, 2016. augusztus 11-én tartottam előadást a székely címerekről a skóciai Glasgowban rendezett 32. Genealógiai és Címertani Világkongresszuson. Természetesen, heraldikusként. És mit hoz a sors, éppen három éve, 2017. augusztus 11-én a Londonban tartott 27. Zászlótudományi Világkongresszuson a székelyek zászlairól értekezhettem.

Mindkettő nagyon emlékezetes volt. De hadd említsem meg – nehogy a sorból kimaradjon –, hogy a székely rendi nemzet pecsétjéről is tartottam előadást, 2013-ban Kijevben, a 4. Nemzetközi Pecséttani Konferencián, mégpedig emlékezetes napon, épp amikor a Majdánon dúlt a forradalom (amiről az akadémia épületében nem tudtunk semmit).

A skóciai előadásom teljes címe: A székely közösség címerének alakulása annak megjelenésétől addig, amíg a legnagyobb romániai nemzeti kisebbségi közösség, a magyarság autonómiaharcának jelképévé vált. Teljes történelmi áttekintést nyújtottam a székely címer 15. századi megjelenésétől napjainkig, s bemutattam a magammal vitt napos-holdas székely zászlót. Végül rávilágítottam az erdélyi magyarság helyzetére, amikor Romániában napjainkban is üldözik a székely jelképeket. És meglobogtattam a magammal vitt napos-holdas székely zászlót. Az előadás után többen megjegyezték, milyen érdekes, tanulságos volt, addig nem is hallottak a székelyekről.

Különben a kongresszuson a skótok mind nemzeti viseletben jelentek meg, akár helyben éltek, akár külföldről érkeztek haza az alkalomra. Magam, egyetlen jelen lévő magyarként, bocskaiban jártam-keltem három napig. Csodáltak is sokan, akadtak, akik velem együtt fotóztatták magukat. Egy német úriember tudni vélte, hogy a ruhám atilla. Megdicsértem, de kis pontosítást hozzátettem: az atilla is ilyen, csak valamivel hosszabb, ezt bocskainak hívják. Szóval, élménydús esemény volt.

Egy évvel később Londonban kellemes meglepetésekben volt részem. Amint beléptem a zászlótudományi kongresszus helyszínének előcsarnokába, rögtön egy katalán úriember örvendett meg nekem. Vele Lengyelországban találkoztam 2014-ben a 2. európai címer- és zászlótudományi konferencián, ahol mindketten morogtunk, hogy kitűzőnkre országzászlót rajzoltak, így spanyol meg román jelkép alatt beszéltük meg a katalán függetlenség és a székelyföldi autonómia ügyét. Ám Londonban a kitűzőnkön a katalán, illetve az erdélyi zászló jelent meg. S feliratként az állt, Katalónia, illetve Erdély (Transylvania).

Ez a kongresszus igazi katarzis volt számomra. Egyetlen magyar, egyetlen romániai előadóként százfős amfiteátrumban telt ház előtt tartottam előadást a világ minden sarkából érkezettek és két óriáskivetítő előtt mutathattam be a székely zászlót. Percekig ott tartottak, hadd fotózzanak le a zászlóval, előadás után meg többen velem fotózkodtak.

Az értekezésemnek nagy visszhangja volt. Főleg, miután a hivatásos feljelentő blogján hangzatos címmel kikelt: Megáll az ész!: Milyen zászlóval képviseltette magát Románia a Zászlótudományi Világkongresszuson! De nem csak román bírálóm akadt, sajnos, Budapesten székelykedő honfitársunk is bennem láttatta a székelyek ellenségét.

Glasgow után Londonban is felkeltettem az érdeklődést, többen kérdeztek a székelyföldi autonómia esélyeiről.

Nosztalgiázásom oka egyrészt, hogy a közösségi oldalam emlékeztetett a közelmúltra, másrészt a vírusjárvány miatt az idei madridi címertani kongresszus elmaradt. De a szervezők jelezték, jövő év tavaszán megtartják az összejövetelt. Onnan sem maradnak ki a székely jelképek.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 884
szavazógép
2020-08-12: Közélet - Fekete Réka:

Még több véradó kellene

Elegendő vért és vérkészítményt tud biztosítani a Kovászna Megyei Vérellátó Központ a megye kórházainak, de mivel sok háromszéki beteget kezelnek, műtenek más megyékben, akiknek szintén itthonról kell küldeni a vért, a jelenleginél még több véradóra lenne szükség – közölte lapunk érdeklődésére dr. Andy Rosin, a megyei vérbegyűjtő központ igazgatója. Nem ritka, hogy különleges kéréseknek is azonnal eleget tudnak tenni, nemrég egy huszonkét napos újszülöttnek biztosítottak sürgősségi eljárással egy speciális vérkészítményt.
2020-08-12: Közélet - Farkas Réka:

Medvék, kisebbségek, pénzek elosztása (Vincze Loránt Sepsiszentgyörgyön)

Egyéves Európai Parlamenti (EP) mandátumának eredményeiről számolt be tegnap Sepsiszentgyörgyön Vincze Loránt képviselő (fotó). Antal Árpád és Tamás Sándor, az RMDSZ sepsiszentgyörgyi, illetve háromszéki vezetői is megerősítették: amit vállalt, sikerült teljesítenie.