Nem környezetbarát az elektromos roller

2020. augusztus 13., csütörtök, Család

Az elektromos rollerek a közhiedelemmel ellentétben nem járulnak hozzá a környezet védelméhez a német szövetségi környezetvédelmi hivatal (UBA) honlapján közzétett tanulmány szerint.

  • Fotó: mobilarena.hu
    Fotó: mobilarena.hu

A tanulmány megállapításait összefoglalva Maria Krautzberger, az UBA elnöke rámutatott: az elektromos rollerek ökológiai lábnyoma természetesen jóval kisebb, mint az autóké, a kerékpárnál azonban lényegesen környezetszennyezőbb megoldást jelentenek, és nem nyújtanak annál előnyösebb közlekedési alternatívát. Az elektromos roller a használt akkumulátor miatt számít környezetszennyező közlekedési eszköznek.

Az elektromos rollerrel pont az a legnagyobb probléma – állapítja meg a tanulmány –, hogy a belvárosi gyalogos- és kerékpáros közlekedés helyettesítésére vált népszerű eszközzé, holott a városi életminőség javítására és környezetvédelmi szempontból éppen a gépjárműforgalom kiváltásában kellene szerepet vállalnia.

Az UBA-tanulmány leszögezi: az elektromos rollerek csak abban az esetben tekinthetők környezetbarát közlekedési megoldásnak, ha robbanómotoros járművet, autót vagy motorkerékpárt váltanak ki. Amennyiben viszont gyalogos- vagy kerékpáros közlekedés helyett alkalmazzák, akkor környezetkárosító megoldásnak számítanak.

Egy Párizsban végzett felmérés szerint a megkérdezettek mindössze nyolc százaléka nyilatkozott úgy, hogy saját autó vagy taxi helyett választotta a bérelhető elektromos rollert. Környezetvédelmi szempontból az lenne az egyedüli üdvös megoldás – állapítja meg a német szövetségi környezetvédelmi hivatal tanulmánya –, ha az elektromos roller az autóról a tömegközlekedésre való átszállást könnyítené meg. A felmérések alapján azonban jelenleg nem ez a helyzet, a felhasználóknak csak egy kis töredéke vesz igénybe elektromos rollert autó helyett.

Németországban egy tavaly júniusban elfogadott törvény értelmében elektromos rollerekkel tilos járdán közlekedni, csak az autóút szélén vagy kerékpárúton haladhatnak. (MTI)

 

Romániában a kormány idén február 5-én hagyott jóvá az elektromos rollerek használatát sza­bályozó rendeletet – adja hírül az Agerpres. A rendelet többek között leszögezi, hogy csak a 14. életévüket betöltött személyek közlekedhetnek elektromos rollerrel, amelynek rendelkeznie kell világítóberendezéssel. A 16 év alatti rollerezőknél kötelező a védősisak használata. A rollerezők csak olyan utakon közlekedhetnek, ahol a megengedett legnagyobb sebesség 50 km/óra, a kerékpársávval ellátott szakaszokon pedig azt kell használniuk, és legtöbb 25 km/órás sebességgel haladhatnak.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4485
szavazógép
2020-08-13: Család - :

A csiperkefélék 4.

Az erdőkben szegény vidékeken a legismertebb gomba a csiperke, s akár nyersen is fogyasztható. Tudják, hogy a csiperkének más gombákhoz hasonlóan (májusi pereszke, rókagomba, kucsmagomba) a tönkjét sem kell eldobni, az is jó az ételbe.
2020-08-13: Történelmünk - Szekeres Attila:

Szemerjai Szász Béla / 1872–1944 (Mikó 160)

Csutak Vilmos árnyékában nem esik szó Szász Béláról, aki néhány hónapig – Demeter Béla előtt – követte őt a Református Székely Mikó Kollégium igazgatói székében. A tanoda 160. évfordulója alkalmából született sorozat keretében mai Történelmünk rovatunkban őt mutatjuk be a korabeli sajtó tükrében, hisz három évtizeden át volt a kollégium tanára, s Csutak „legbizalmasabb munkatársaként” írtak róla.