Melyek a kerékpáros edzések vezérelvei? /X/

2020. augusztus 14., péntek, Életmód

Minden kerékpáros edzésnek kell, hogy legyen alapja, és akár tökéletesíthetjük, ha van egy jól összeállított edzéstervünk. Ez viszont még önmagában kevés, ugyanis kellő időt, energiát is kell fektetni a folyamatba, illetve fontos a megfelelő edzettség is. Ezek hiányában egy gondos terv is kudarcot vallhat. A következő pár sorban némi segítségre lelhetsz a kerékpáros edzéseket illetően. 

Milyen szinten állok?

Az első és legfontosabb, amit tudnod kell, hogy minden kerékpáros tervnek személyre szabottan kell elkészülnie! Ez például egy hobbi bringás vagy kezdő esetében az alapvető kerékpározási technika elsajátítása. Ez képezi az edzésterv alapját, majd erre épülnek a további elemek, mint amilyen a helyes életmód, táplálkozás vagy az erőfejlesztés. Kezdetben ezek sokkal fontosabbak, mint mondjuk a pulzustartomány nyomonkövetése vagy a Watt-alapú edzésterv.

Egy komolyabb szinten már természetesen az olyan kiegészítő tényezők is jelentősebbé válnak, mint például a pszichológiai felkészültség, a kiegészítő sportok és maga a kerékpár is.

Ez utóbbi csak a megfelelő választás kérdése. A MaxBike-nál kapható minőségi kerékpárokkal kihozhatod magadból a maximális teljesítményt, így profi bringával vághatsz neki a magasabbnál magasabb szinteknek.

Edzettségi állapot és egyensúly

Minden siker mögött ott van a tudatos felkészülés, és a cél a stabilizáció, a test egyensúlyba állítása. Így az erős alapok lehetővé teszik a teljesítmény fokozatos növelését, illetve az esetleges sérülések megelőzését is.

A felkészülés nem merülhet ki a láb erősítésében, hiszen a törzsizomzat erősítése ugyanúgy hozzájárul a sikeres edzéstervhez. Ugyanis erőteljes törzsizomzattal sokkal jobban kihasználható a tekerés alatt az izomerő. Ráadásul a helyes hajtástechnika sem kivitelezhető a mélyizomzat erősítése nélkül.

“Edzenék, de nincs időm rá!”

A munka, a család, az elintéznivalók bizony zsúfolttá teszik a napokat, így sokan érzik azt, hogy a kötelezettségek mellett nem jut elég idejük a sportra. Viszont azoknak, akik komolyan gondolják, muszáj beépíteniük az edzést is az életükbe, és megteremteni egy viszonylagos ütemtervet, egyensúlyt. A kulcsszó az egyensúlyon van, hiszen arra is figyelni kell, hogy ne csapjon át az egész egyfajta kényszerességbe, mert az csak még több stresszt generál.

Aztán ott van az időjárás. Sokaknak a tél egyfajta mentségként szolgál, hogy leálljanak az edzéssel. Pedig erre az időszakra kitűnő megoldással szolgál a görgős edzés.

A felsoroltak támpontként szolgálnak az edzéshez. Ha nem vagy biztos magadban, bátran kérj szakmai segítséget a témában, így biztosan a leghatékonyabban “tekerhetsz át” edzésterveden! (X)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1534
szavazógép
2020-08-14: Magazin - :

Ágyneműt ajándékba? Miért ne? /X/

Unod már a sok kacatot, amik csak porosodnak a polcon? Amiket csak ide-oda lökdös a gyermek, mert már megunta, vagy épp már nem az az aktuális kedvenc? Akkor válassz olyan ajándékot, aminek minden nap lehet örülni, és nem mellékesen hasznos is. Lássuk, hogy milyen ágyneműket érdemes választani!
2020-08-14: Autóvilág–Technika - :

Így érdemes gumit vásárolnunk az autónkra /X/

Amennyiben az autónkra gumiabroncsok beszerzését fontolgatjuk, mindenképp célszerű körültekintően megoldanunk a vásárlást. A cikkben részletesen is megmutatjuk, hogy milyen szempontokra fordítsunk fokozott figyelmet.