Mozgás helyett számítógép

2020. augusztus 25., kedd, Jegyzet
Fekete Réka

Ül a gyermek a számítógép képernyője előtt, és két matematikapélda között nyújtózkodik egyet. Na, nem jószántából, hanem az újonnan elrendelt heti egy plusz testnevelésóra egyikén, amelyet online tartanak.

Azt hinné az ember, azért növelik a heti mozgásóraszámot, mert az egészséges, ráadásul az ifjúsági és sportminiszter a járványhelyzetre hivatkozik e tekintetben, amiről azt gondolnánk, a szabadban (hisz többnyire csak ott engedélyezett, tornatermekben csak korlátozottan) végzett sportolás erősíti az immunrendszert, jót tesz a testi, lelki, szellemi felfrissülésnek. Ehelyett a tárcavezető még a Román Olimpiai Bizottsággal is egyeztetett annak érdekében, hogy a testnevelő tanároknak legyen lehetőségük – ha kell – online megtartani az órákat.

Erre mondják, hogy megáll az ész és kukorékol. Mire jó, ha a gyermek ahelyett, hogy a szabadban futkározna, rúgná a bőrt, pattogtatná a labdát, még több időt tölt a számítógép előtt, aminek egy részét minden bizonnyal nem a feladott feladatok megoldására szánja? Éppen most kell előállni ilyen badarsággal, amikor teljes gőzerővel a fizikai jelenlétet kellene biztosítani az iskolákban? Kinek érdeke, hogy folytatódjék a virtuális oktatás? Az illetékesek nem látják, hogy a bezártság, az online elbutítás milyen károkat okoz a jövő nemzedékében? Vagy éppen ez a szándék?

Nos, erre a szűklátókörűségre nincs magyarázat. A járványügyi helyzetet sok mindenre ki lehet használni, többek között a félelemkeltésre, bizonyos csoportok érdekeinek kiszolgálására, de ennél sokkal fontosabb lenne a józan gondolkodással megszervezett védekezési stratégia, amelynek óhatatlanul része, hogy a lakosság minél egészségesebb, ellenállóbb legyen a betegségekkel szemben. Legyen szó fertőző kórokozókról vagy egyéb betegségekről. Ha nem ebbe az irányba haladunk, félő, hogy nem a koronavírus okozza a legtöbb kárt, hanem a döntéshozók.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 1943
szavazógép
2020-08-25: Közélet - Hecser László:

Uniós támogatásból fejleszthetnek

Az Európai Unió egyik legsikeresebb vidékfejlesztési kezdeményezése, a LEADER-program életbe ültetését Erdővidéken és az Olt mentén végző Alutus Regio Egyesület a múlt héten három jelentős értékű pályázat eredményét tette közzé. Ezek a jelenlegi ciklus utolsó pályázatai közé sorolhatóak, az elkövetkező időszakban már csak feldolgozásra hirdetnek támogatást.
2020-08-25: Közélet - Kisgyörgy Zoltán:

Szent Istvánról Árkoson

Évek hosszú sora óta a Szent István napja utáni vasárnap tartanak templombúcsút Árkoson, ezen a többfelekezetű településen. Vasárnap is a régi búcsúk hangulatát idézték az ünnepi zöld ágak, melyekkel a közbirtokosság ajándékozta meg a háromszáz lelket meghaladó katolikus filiát.