Hegyi napló 2.

2020. augusztus 27., csütörtök, Jegyzet
László Zsuzsa

A tavaly is írtam már az itt eltöltött időről, ezért a címben feltüntetett szám – persze, ki emlékszik rá?

Két napja egyedül vagyok, a barátaim és a lányom elutaztak. Két napja a patakzúgást is erősebbnek hallom, nem nyomja el az együtt játszások kacagása, a hajnalig tartó beszélgetések zajos derűje, néhol érzelmi viharai. Ez a hely mindenkiből a legmélyebb dolgokat is képes előhozni. Újból megszűnt az idő, itt a meditáláshoz sem kell nekikészülni, megy az magától. A patak zúg, csak ülni kell és nézni a hegyoldalt. Az őrület, amiben most élünk, csak arra a rövid időre jut eszembe, amíg a kisüzletben maszkot teszek. Nem követem a híreket. Amikor elromlik az autóm, a szomszéd megtalálja a megoldást. Megjavíttatja, ki is fizeti, mert nincs nálam elég készpénz. Majd otthonról küldöm. Amikor víz nélkül maradok, fél órába telik, hogy a faluból kölcsönkapjam a leghosszabb tömlőt – mifelénk slag –, amellyel a probléma megoldható… lenne, ha találna a tömlő a problémamegoldó csap bemenetelével. Sebaj, nem messze a csorgó.

Nem könnyű ezeket a sorokat összerakni, a patak mindent kimos a fejemből. Az érzések felerősödnek, a gondolatok lelassulnak. Nem tudnak lépést tartani, időbe telik, míg beérkeznek. Jól van így, kell ez egy évben pár hétig. Ez a furcsa lelki összezavarodás, majd letisztulás. Amikor más dimenzió­ba kerül az ember. Utána nem könnyű visszarázódni, de ez is a folyamat része. A letisztulásé. Ez is időigényes, nem egyszerű, de megéri. Egész évben az itt eltöltött hetekre várok. Miközben persze végzem a dolgom, élek ott, ahol pont akkor élnem kell. Pár nap múlva összecsomagolok és visszautazom abba a másik életbe. Most egyelőre az esőre várok. Nem csak azért, mert megtelik a víztartály, de itt az eső is más.

Sajnálom, hogy most nem tudok egyebekről írni, pedig próbálkoztam. Nehezen boldogulok a mondatokkal. Nem megy, megbolydul a lélek, a gondolatoknál „keményebben’’ dolgozik.

Furcsa hely ez. Itt még az anyám jelenlétét is erősebben érzem.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 1941
szavazógép
2020-08-27: Máról holnapra - Mózes László:

Viharos szeptember

A napi koronavírus-fertőzéssel kapcsolatos szokványos hatósági közlések mellett kevéske figyelemre méltó esemény szerepel a belpolitikai hírpalettán, a tanévkezdéssel és a vendéglők nyitásával kapcsolatos látomások, forgatókönyvek emlegetése ellenére – a biztos információkkal a kormány továbbra is kivár – olyan, mintha a régi, nyárutós uborkaszezon jellemezné a közéletet.
2020-08-27: Közélet - Fekete Réka:

Növekvőben a közösségi fertőzés (Megyei kórház)

Egyre több páciens érkezik a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi kórházba az új koronavírus-járvánnyal nem összefüggésbe hozható panaszok, betegségek miatt, akikről az ellátás alatti tesztelés során derül ki, hogy fertőzöttek, ami azt igazolja, hogy Háromszéken növekvőben van a közösségi fertőzés – tájékoztatott tegnap dr. Roșu Mátyás és András-Nagy Róbert, a megyei kórház orvosigazgatója és menedzsere. Mindkét vezető úgy véli, az esetszám emelkedése összefüggésben áll azzal, hogy sokan nyaralnak túlzsúfolt helyeken, ahol nem tartják be az elővigyázatossági intézkedéseket, a súlyos esetek számának növekedését pedig az is befolyásolja, hogy a tünetmenteseket és azokat, akiknél könnyebb lefolyású a betegség, egy ideje hazaengedik vagy átutalják a kovásznai Dr. Benedek Géza Szívkórház erre a célra kijelölt részlegére.