Százéves volt hadifoglyot köszöntöttek Kézdisárfalván

2020. augusztus 31., hétfő, Közélet

Alig telt el egy hónap, amióta a kézdisárfalvi Máté Lajos háborús veteránnak Tóth László, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának főkonzulja átadta a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét, tegnap ismét ünnepelni gyűlt össze a népes Máté család.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

A Máté-porta udvarán több mint harmincan – Benedek fia és két leánya, közeli rokonai és azok családja, valamint hét unokája, tizenegy dédunokája és ükonokája – ünnepelték meg Lajos bácsi születésének századik évfordulóját. Jelenleg a százegy éves lemhényi születésű Tódor Antal és a százéves Máté Lajos Felső-Háromszék két legidősebb polgára. Máté Lajos bácsi 1920. augusztus 27-én született Kézdisárfalván. A 24-es Székely Határvadász Zászlóalj tüzéreként szolgálta hazáját. Két évet töltött szovjet hadifogságban.

A matuzsálemi kort megélt idős ember tiszteletére díszőrséget állt Pál Olivér hagyományőrző hadnagy és a Kézdiszéki Huszár Hagyományőrző Egyesület három huszára. Lajos bácsit Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere az önkormányzat és a maga nevében köszöntötte fel, és jelképes ajándékot adott át neki századik születésnapja alkalmából, majd Pál Olivér az általa vezetett egyesület nevében emléklapot nyújtott át neki.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1794
szavazógép
2020-08-31: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Titkos kábelek a főtér alatt

Módosítani kellett az esővíz-elvezető rendszer terveit Sepsiszentgyörgy főterének felső részén, a prefektúra és a megyeháza előtti területen, ahol a térrendezést idén tavasszal kezdték el, mert a munkálatok során a speciális távközlés kábeleire bukkantak.
2020-08-31: Közélet - Iochom István:

Rendtörténeti vándorkiállítás Kézdivásárhelyen (Pálosan szép az élet!)

Augusztus 23. és szeptember 2. között több erdélyi városban mutatták be a Pálosan szép az élet! című vándorkiállítást, amelynek első állomáshelye Hargitafürdőn volt, majd Székelyudvarhely, Csíkszereda és Csíksomlyó következett, tegnap pedig Kézdivásárhelyen a Boldog Özséb-templomnál nézhették meg az érdeklődők a nem mindennapi tárlatot.