Tanácsülés KézdivásárhelyenRománosították a műjégpálya nevét

2020. augusztus 31., hétfő, Közélet

Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere július 9-én terjesztette a városi tanács testülete elé azt a javaslatot, mely szerint a műjégpálya a közeljövőben vegye fel Deme László nyugalmazott tanár, Pro Urbe díjas közéleti személyiség nevét. A műjégpálya névadására vonatkozó határozattervezetet a városatyák többségi szavazattal – egy tartózkodással és egy ellenszavazattal – fogadták el.

  • A szerzÅ‘ felvétele
    A szerző felvétele

A koronavírus-járvány miatt a névadó ünnepségre nem került sor, ellenben a kormányhivatal a 2020. július 27-én keltezett 8787-es számú átiratában a névadásra vonatkozó 2020/65-ös számú helyi határozat 1. cikkelyének módosítására szólította fel Kézdivásárhely önkormányzatát. A prefektusi hivatal azt kérte a tanácstól, hogy törölje a Patinoar artificial Deme László Műjégpálya névből a műjégpálya szót, ugyanis véleményük szerint a román elnevezés magyar nyelvre történő fordítása egy hivatalos iratban a 2001/1206-os kormányrendelet szerint nem törvényes. A műjégpálya elnevezését tartalmazó helyi határozatot a pénteken megtartott online tanácsülésen egy tartózkodás mellett többségi szavazattal módosították a prefektusi hivatal által kért szó törlésével.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1781
szavazógép
2020-08-31: Közélet - Iochom István:

Rendtörténeti vándorkiállítás Kézdivásárhelyen (Pálosan szép az élet!)

Augusztus 23. és szeptember 2. között több erdélyi városban mutatták be a Pálosan szép az élet! című vándorkiállítást, amelynek első állomáshelye Hargitafürdőn volt, majd Székelyudvarhely, Csíkszereda és Csíksomlyó következett, tegnap pedig Kézdivásárhelyen a Boldog Özséb-templomnál nézhették meg az érdeklődők a nem mindennapi tárlatot.
2020-08-31: Közélet - Iochom István:

A harmadik IKA-tábor Csernátonban

Augusztus 22-én kezdődött és tegnap ért véget a harmadik IKA Képzőművészeti Alkotótábor Csernátonban, amelyet idén a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozását célzó előírások szigorú betartásával szerveztek meg.