Illegális bevándorlásEgyre feszültebb a helyzet Lampedusán

2020. augusztus 31., hétfő, Világfigyelő

Lakossági tüntetés zajlott Lampedusa szigetén tegnap, miután egyetlen hajóval félezer migráns érkezett az olaszországi szigetre, és a helyi migránstábor ismét zsúfolásig megtelt. Salvatore Martello polgármester általános sztrájkot hirdetett, hogy kikényszerítse a sziget lezárását.

  • Fotó: EPA
    Fotó: EPA

Martello bejelentette, hogy a szakmai kategóriák képviselőivel egyeztetve akár már hétfőn megkezdik az általános sztrájkot. „Lehúzzuk a redőnyöket, leállítjuk a szigetet, lezárjuk a kikötőt. Így igyekszünk emlékeztetni a kormányfőt, hogy Lampedusa Olaszországhoz tartozik” – mondta a sziget polgármestere. Ijesztőnek nevezte Giuseppe Conte miniszterelnök „tétlen hallgatását”.

„A sziget megtelt, nincsen több hely nálunk. Ha a kormány úgy határozott, hogy migránstáborrá alakítja Lampedusát, az utcára vonulunk és sztrájkolun” – mondta Martello, és megjegyezte, hogy a helyzet nem kizárólag Lampedusát érinti, hanem egész Olaszországot.

A kevesebb mint hatezer lakosú Lampedusán jelenleg 1800 bevándorló tartózkodik. Nem férnek el a migránsok számára kialakított úgynevezett hot spotban, ezért egy részüket a Testvériség Háza egyházi intézmény épületeiben fogadták be. Most sokkal többen vannak, mint négy nappal ezelőtt, amikor megkezdődött a migránsok elszállítása: két karanténhajóval több mint nyolcszáz személyt vittek el a lampedusai táborból, de azóta ennél is többen érkeztek.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesznek-e újabb szigorítások a koronavírus-járvány miatt Romániában?
eredmények
szavazatok száma 92
szavazógép
2020-08-31: Világfigyelő - :

Iskolatáska külhoni magyaroknak (Rákóczi Szövetség)

Az anyaország nem hagyja magára a külhoni magyar közösségeket; a Rákóczi Szövetség szeptemberben több mint 9000 külhoni magyar iskolakezdő kisdiákot köszönt ösztöndíjjal és iskolatáskával – olvasható a szervezet szombati közleményben.
2020-08-31: Világfigyelő - :

Összecsaptak a rendőrökkel a „koronatagadók” (Németország)

Összesen mintegy háromszáz embert vett őrizetbe a német rendőrség szombaton Berlinben azokon a tüntetéseken, amelyeken a koronavírus miatt bevezetett korlátozó intézkedések ellen tiltakoztak.