Bekeményített Fehéroroszország a külföldi újságírókkal szemben

2020. augusztus 31., hétfő, Világfigyelő

Visszavonták több külföldi médium újságíróinak akkreditációját a fehérorosz hatóságok szombaton, egy nappal az augusztus 9-i elnökválasztás eredménye ellen szervezett újabb tiltakozó megmozdulás előtt. Az ARD német közszolgálati tévé forgatócsoportját őrizetben is tartották egész éjjel.

  • Fotó: AP
    Fotó: AP

Anatol Glaz, a minszki külügyminisztérium szóvivője szerint az intézkedést a szélsőségesség- és terrorizmusellenes tárcaközi bizottság ajánlására hozták.

A szóvivő nem közölte, pontosan hány újságíró érintett, de több külföldi médium, így a BBC brit műsorszolgáltató, az AFP francia, a Reuters, az AP amerikai hírügynökség, az ARD német televízió és a Deutsche Welle német rádió, valamint az amerikai székhelyű Szabadság Rádió több újságírójától is visszavonták a fehéroroszországi működési engedélyt.

Tacjana Melnicsuk az AFP-nek elmondta, hogy bekérették a külügyminisztériumba, ahol közölték vele, hogy visszavonták a BBC tudósítói engedélyét, ugyanígy egy másik kolléganőjének is. Azt is követelték, hogy adja vissza az akkreditációs kártyáját.

A hatodik mandátumát a vitatott tisztaságú választásokon a szavazatok több mint 80 százalékával elnyert Aljakszandr Lukasenka példa nélküli tiltakozással néz szembe. Az ellenzék, amelynek a vezetője, Szvjatlana Cihanouszkaja Litvániába menekült, két tömegtüntetést szervezett augusztus 16-án és 23-án, és újabb nagyszabású megmozdulásra készül.

Az Európai Unió elutasította a választások eredményét, szankciókat készít elő vezető fehérorosz tisztségviselők ellen, és felszólította Lukasenkát: folytasson párbeszédet az ellenzékkel. Lukasenka viszont elutasít minden engedményt, és a Nyugat által a megbuktatására szervezett összeesküvést emleget. A legutóbbi tüntetéseken, amelyeken bevetették a rendvédelmi erőket, három ember meghalt, többtucatnyian megsebesültek, több mint 7000 embert pedig előállítottak.
Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton ismételten kijelentette, hogy elismeri a választás eredményét. „A világon semmi sem ideális” – mondta Putyin az állami televíziónak adott interjúban. Kétségét fejezte ki, hogy azok közül, akik megkérdőjelezték a választások eredményét, vajon mind tisztességesek-e.

Az Egyesült Államok minszki nagykövetsége szombaton nyilatkozatban szólította fel a fehérorosz vezetést, hogy vessen véget az újságírók üldözésének és az internet blokkolásának. „Aggódunk az újságírók folytatódó üldözése miatt, a független médiumok és ellenzéki internetes oldalak blokkolása, valamint a gyülekezési és a szólásszabadsághoz való jogukat gyakorló békés állampolgárok önkényes őrizetbe vétele miatt” – olvasható a közleményben.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye az iskolakezdésről?eredmények
szavazatok száma 1009
szavazógép
2020-08-31: Világfigyelő - :

Összecsaptak a rendőrökkel a „koronatagadók” (Németország)

Összesen mintegy háromszáz embert vett őrizetbe a német rendőrség szombaton Berlinben azokon a tüntetéseken, amelyeken a koronavírus miatt bevezetett korlátozó intézkedések ellen tiltakoztak.
2020-08-31: Belföld - :

Billeg az indítvány sikere

A rendkívüli parlamenti ülésszak utolsó napján, ma 14 órától szavaz a parlament a Szociáldemokrata Párt (SZDP) által a Ludovic Orban vezette kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványról. A hétvégi nyilatkozatok azt mutatják, hogy valójában csak a kezdeményezők bíznak az indítvány sikerében.