Labdarúgás36 éve nyeretlen a magyar válogatott Törökországban

2020. szeptember 3., csütörtök, Sport

A magyar labdarúgó-válogatott 36 éve, 1984 áprilisa óta nem győzte le idegenben Törökország csapatát. A két együttes tizennegyedik alkalommal találkozik egymással a ma 21.45-kor kezdődő isztambuli Nemzetek Ligája-csoportmérkőzés alkalmával. A mérkőzést az M4 Sport élőben közvetíti. Románia pénteken 21.45-től Észak-Írország együttesét fogadja a Nemzeti Arénában. Ezt a találkozót a Pro TV közvetíti élőben.

  •  Fotó: Magyar Labdarúgó-szövetség
    Fotó: Magyar Labdarúgó-szövetség

A labdarúgó-válogatottak tíz hónap után a Nemzetek Ligája második kiírásában lépnek pályára ismét, miután a koronavírus-járvány miatt elhalasztották a márciusi Európa-bajnoki pótselejtezőket és a nyári kontinensviadalt is. A magyar csapat a nyitónapon Törökországban kezd a sorozat másodosztályát jelentő B-divízióban.

Az eddigi 13 egymás elleni meccsből két döntetlen mellett hétszer győztek a magyarok, négyszer a törökök. Az 1984-ben 6–0-ra megnyert találkozó óta a magyarok két Eb- és egy vb-selejtezőn léptek pályára Törökországban: 1995-ben 2–0, 2007-ben 3–0 arányban kaptak ki, 2013-ban pedig döntetlen született Isztambulban (1–1).

Közben újabb két fővel csökken a magyar válogatott keretének létszáma. Bese Barnabás és Bolla Bendegúz személyes okok miatt a továbbiakban nem áll a szakmai stáb rendelkezésére. A nemzeti csapat így 22 fős kerettel utazik el a mérkőzés helyszínére. Marco Rossi szövetségi kapitány a sajtótájékoztatón azt mondta, a koronavírus-járványhoz nincs köze annak, hogy a két futballista kikerült a keretből.

Az olasz szakember elégedett az újoncok és a visszatérők eddig elvégzett munkájával. Tisztában van vele, a törökök a legerősebb keretükkel készülnek ellenünk, míg a magyar válogatott legjobb felállásához képest nagyjából 15 ponton kényszerültek változtatni a keret kialakításakor. „Elejétől a végéig harcoló csapatot szeretnék látni, hiába erősebb nálunk a török csapat a papírforma szerint. Hibázhatunk, az is a játék része, de mindenkinek az első perctől az utolsóig küzdenie kell!” – mondta a kapitány. Hozzátette, hogy az elmúlt hónapokban sokat dolgoztak a játékosok pszichológiai felkészítésén, ennek a munkának az eredményét is szeretné látni a pályán.

„Nehéz helyzetben vagyunk, de szeretném, ha pozitívan állnánk hozzá a soron következő meccsekhez. Úgy látom, a magyar emberek sokszor pesszimisták, én most lelkesedést és küzdelmet várok a játékosoktól, azt szeretném, ha a kezdő sípszótól a lefújásig küzdenének” – mondta Rossi, aki szerint bár a labdarúgásban mindig az eredmény számít, számára most az a fontos, hogy a csapat végig harcoljon, és igyekezzen magvalósítani a begyakorolt taktikai elképzeléseket.

A szövetségi kapitány elárulta, a csapatkapitányi karszalagot Szalai Ádám viseli majd, mert „személyisége, elkötelezettsége és tapasztalata miatt ő a legmegfelelőbb erre a feladatra”.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 548
szavazógép
2020-09-03: Sport - :

Fucsovics továbbjutott, Babos kiesett (Tenisz, US Open)

A 28 éves Fucsovics Márton pályafutása első győzelmét aratta az amerikai nyílt teniszbajnokság főtábláján. A magyar játékos kedden Hugo Dellien felett diadalmaskodott három játszmában a nyitófordulóban. A nyíregyházi teniszező 2016 és 2019 között minden alkalommal az első körben búcsúzott, mostani sikerével viszont már mind a négy Grand Slam-tornán van győztes meccse.
2020-09-03: Történelmünk - :

Szászrégen az 1916-os román betöréskor

A román hadsereg Magyarország erdélyi területei elleni, 1916. augusztus 27-éről 28-ra virradó éjjel indított betörésére emlékezünk mai Történelmünk rovatunkban. „Háborús feljegyzések a görgényi református egyházmegyének az 1916. évi oláh betöréskor menekült egyházairól” című, a Görgényi Református Egyházmegye 1917-ben kiadott beszámolójából a szászrégeni történéseket közöljük Radits István református lelkész tollából. A kiadvány bevezetőjében olvasható: Az 1916. évi erdélyi oláhinvázió igen hamar a görgényi református egyházmegyénket is érintette. A védtelen tölgyesi és gyimesi szorosokon, éjszakának idején áttörve, a szomszéd Csíkvármegyén keresztül a bocskoros vitézeknek úgy a Maros, mint a Görgény völgye útjokba esett. Egyházaink menekülésének történetét megírták az egyes lelkipásztorok. Ezen háborús feljegyzéseket, menekülési leírásokat (…) azon tudatban bocsátom közre, hogy ezek egyszer mintegy a háborús történetírás adattárai lesznek – áll a Csekme Ferencz esperes által jegyzett felvezetőben. Jelezzük, hogy a szövegben – korabeli szokás szerint – a román megnevezése oláh.