Támogatás szarvasmarha-tenyésztőknek

2020. szeptember 8., kedd, Gazdakör

A koronavírus-járvány okozta károk, bevételkiesés pótlására támogatásban részesíti a kormány a szarvasmarha-tenyésztőket. A legkevesebb 91 fős állományok tulajdonosai az Országos Vidékfejlesztési Terv 19-es intézkedése, a kisebb állománnyal rendelkező gazdák a 21-es intézkedés keretében kaphatják meg a segélyt. A 19-es intézkedésnél már fogadják a kéréseket, a 21-es egyelőre tervezet szintjén létezik.

A 19-es intézkedés keretében a legkevesebb 91, legalább 24 hónapos (2020. július elsején), női ivarú szarvasmarhával rendelkező farmok állatonként száz euró támogatást igényelhetnek a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökséghez (APIA) benyújtott kérés alapján. Az igénylőknek – jogi személyek, családi vagy egyéni vállalkozók, engedélyes magánszemélyek, amelyek nem lehetnek csődeljárás, felszámolás, újjászervezés alatt – bizonyítaniuk kell, hogy a legkevesebb 91 fős állomány már 2020. július elsején szerepelt az állategészségügyi hatóság nyilvántartásában. Az egy igénylőnek megítélt támogatás nem haladhatja meg a százezer eurót. A 19-es intézkedés szeptember 2-án jelent meg Románia Hivatalos Közlönyében, az APIA az ettől számított 20 napon keresztül fogadja az igényléseket. Az intézkedésről bővebb információk olvashatóak az APIA honlapján a cerere ajutor COVID bovine linken.

A kisgazdák – kevesebb mint 91 fős anyaállománnyal rendelkező farmok – megsegítésére vonatkozó 21-es intézkedésnél még nem fogadnak kéréseket, de az agrártárca szerint év végéig megnyitják. Az aktív, az APIA-nál 2020-ban támogatási kéréssel jegyzett tenyésztők számíthatnak a támogatásra, melynek értékét a tervezetben a támogatásra jogosult szarvasmarhák (női ivarúak, legkevesebb kétévesek idén július elsején) számának függvényében szabják meg, a kifizetett 4összeg legtöbb 7000 euró lehet.

Az elképzelés szerint a támogatási igényléseket december 31-ig fogadják majd, a kifizetésekre 2021. június végéig kerül sor.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye az iskolakezdésről?eredmények
szavazatok száma 1009
szavazógép
2020-09-08: Riport - Józsa Zsuzsanna:

Segít a Gondviselés Segélyszervezet

Manapság nem ritka, hogy kiadós esőzéskor hatalmas vízmennyiség zúdul le, s az addig csendesen csörgedező patakocska hirtelen közösségek életét sodorja veszélybe. A Nyikó menti villámárvíz pusztításakor – ezelőtt tizenöt évvel – nagyon sok unitárius települést érintett a víz, összefogtak egyháziak és civilek, megmutatkozott az emberi együttérzés fontossága. Ennek eredményeképp rá két évre létrejött a Gondviselés Segélyszervezet, amely azóta nagyon sokszor segített bajba jutott embereken. A szervezet történetéről a háromszéki csapat két vezetőségi tagját, a baróti Demeter Zoltánt és a vargyasi Pájer Györgyöt kérdeztük. Hosszú távú terveik között szerepel egy erdővidéki fiókszervezet megalakítása is, hiszen az évek folyamán jelentős önkénteshálózat alakult ki Erdővidék 19 településén.
2020-09-08: Gazdakör - Bokor Gábor:

Soha ne mondd, hogy soha

Megint azok járnak jól, akiknek amúgy is van mit aprítaniuk a tejbe. A nagyoknak van bevételük, legtöbb esetben van anyagi tartalékuk is. Ha nincs pénz a bankban, eladnak egy terepjárót a sok közül, és rögtön kerül pénz a napi kiadások fedezésére – mondogatják a kisebb gazdák a koronavírus-járvány okozta károk enyhítését célzó, szarvasmarha-tenyésztőket érintő kormányintézkedések kapcsán.