Kárpát-medencei tehetséggondozásFolytatódik a Collegium Talentum program

2020. szeptember 8., kedd, Világfigyelő

Az idei tanévben is folytatódhat a Kárpát-medencei tehetséggondozást megvalósító Collegium Talentum program – mondta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára sajtótájékoztatón tegnap Budapesten.

  • Tonk Márton, Potápi Árpád János, Orosz Ildikó és Weiszburg Tamás a tegnapi sajtótájékoztatón. FOTÓ: MTI / SZIGETVÁRY ZSOLT
    Tonk Márton, Potápi Árpád János, Orosz Ildikó és Weiszburg Tamás a tegnapi sajtótájékoztatón. FOTÓ: MTI / SZIGETVÁRY ZSOLT

A nemzetpolitikai államtitkárság támogatásával működő Collegium Talentum program jelen pillanatban a legátfogóbb, a teljes Kárpát-medencét felölelő tehetségtámogató rendszer, melynek alapvető célja a külhoni régiókhoz kacsolódó elitképzés: a kiemelkedő oktatói, tudományos, értelmiségi utánpótlás biztosítása. A tehetséggondozó programba évente mintegy nyolcvan PhD-, illetve magiszteri hallgató kollégistát vesznek fel. Potápi Árpád János felidézte: 2011-ben hozták létre a programot, amelynek vezetését 2016 óta a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem és Kárpátaljai II. Rákóczi Magyar Főiskola valósítja meg alapítványi formában. Az eddigi kormányzati támogatás összege eléri a 700 millió forintot – ismertette.

A program létrehozatalában és működtetésében az elsődleges cél egy Kárpát-medencei kapcsolati háló továbbépítése. A felsőoktatásban tanulókon keresztül befolyásolni lehet a jövőt, hiszen húsz-harminc év múlva ezek a diákok, hallgatók lesznek a Kárpát-medence magyar vezetői – mutatott rá a nemzetpolitikai államtitkár. Kiemelte: az oktatás, a kultúra és a politikai intézményrendszer egymástól elválaszthatatlan, és fontos, hogy ne csak a mában gondolkozzanak, hanem előre lássanak, legalább öt-tíz évre.

A Kárpát-medencében 262 ezer gyermek és fiatal jár teljes egészében vagy részben magyar oktatási intézménybe. Ebben benne vannak az óvodások, az iskolások, illetve a magyar felsőoktatásban tanulók is. Utóbbiak száma közel 15 ezer – ismertette. Kitért arra is, hogy az elmúlt tíz évben a magyar kormány jelentős összeggel segítette a magyar nyelvű felsőoktatást.

Orosz Ildikó, a program kárpátaljai ösztöndíjbizottságának elnöke a tehetséggondozás csúcsának nevezte a kezdeményezést, amely összeköti az egész Kárpát-medencét. Kiemelte: az itt képzettek tanítanak később az egyetemeken, meghatározva a jövőbeni generációk tudását. A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora azt mondta: a legjobb beiskolázási program mindig „a folytatás lehetősége”. Ezen a területen jól halad a nemzetpolitika, az óvodaprogram után most az iskolákat erősítik – hangsúlyozta.

Tonk Márton, az ösztöndíjprogram szakmai vezetője, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem szenátusának elnöke elmondta: 146 magyar fiatal vett részt az idei felvételiken, a legtöbben Erdélyből jelentkeztek. Innen az agrárium, a műszaki területek voltak preferáltak, a Vajdaságból a tanárképzés területéről kerültek be a legtöbben – említett néhány példát.

A nyolcvan ösztöndíjas kollégista számára a szakmai programok mellett egyéni tehetséggondozást biztosítanak. Weiszburg Tamás, az ösztöndíjprogram szakmai vezetője, az Országos Tudományos Diákköri Tanács alelnöke elmondta: a diákoknak nyelvvizsgát kell tenniük és magas szakmai elvárásoknak kell megfelelniük.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye az iskolakezdésről?eredmények
szavazatok száma 1009
szavazógép
2020-09-08: Közélet - :

Motoros baleset

Balesetet szenvedett egy motorkerékpározó pár vasárnap este 8-kor Katrosán.
2020-09-08: Világfigyelő - :

Elhunyt Jiří Menzel

82 éves korában elhunyt Jiří Menzel Oscar-díjas cseh rendező – közölte felesége, Olga Menzelová a Facebook-oldalán vasárnap. A cseh sajtó értesülése szerint a haláleset szombaton történt. Jiří Menzel kéttucatnyi játékfilmet, valamint dokumentumfilmet rendezett, emellett Csehországban és más államokban – köztük Magyarországon – számos színházi előadás fűződik a nevéhez. Színészként mintegy 80 filmes és televíziós alkotásban szerepelt. A Szigorúan ellenőrzött vonatok című filmjéért, amelyet Bohumil Hrabal művéből rendezett, 1967-ben megkapta az Oscar-díjat.