Kelemen Hunor szövetkezne a liberálisokkal

2020. szeptember 11., péntek, Belföld

A helyhatósági választásokat követően szövetségre kell lépni a Nemzeti Liberális Párttal (NLP), ahol lehetséges – mondta az Európai Néppárt vezetőségének (EPP) tegnapi online ülésén Kelemen Hunor.

  • Fotó: Realitatea
    Fotó: Realitatea

Az RMDSZ szövetségi elnöke jelezte: Romániában nyolc éve folyamatos politikai válság van, összesen tíz kormánya volt az országnak. Úgy vélte: a helyhatósági és parlamenti választások után stabilitásra kell törekedni. „A helyhatósági és parlamenti választások után stabilitásra, parlamenti többségre, nagyon világos projektekre és prioritásokra van szükségünk, különben hiába áll nyolcvanmilliárd euró a rendelkezésünkre” – szögezte le. Hozzátette: az RMDSZ-nek és az NLP-nek azonos célja van: Románia fejlesztése, ezért túl kell lépni „a múlt problémáin”, és a jövőre kell koncentrálni. Az RMDSZ-szel közös kormányzás iránt Ludovic Orban kormányfő, az NLP elnöke is nyitottnak mutatkozott. Az NLP célja a helyhatósági és parlamenti választások megnyerése – jelentette ki, és hozzátette: “még a szocialisták által készített, hazug felmérések is” azt mutatják, hogy a liberálisok első helyen állnak, mégpedig 9-10 százalékkal, amiből az SZDP 6-ot ismer el. Ludovic Orban elmondása szerint az NLP az Európai Néppárt tagpártjait, vagyis a Népi Mozgalom Pártot (NMP) és az RMDSZ-t látná szívesen kormányzati partnereként. Ha ez a három politikai alakulat sem tesz ki többséget, akkor igyekezni fognak más szövetségesekre is szert tenni, de semmiképpen sem alakítanak majd kormányt „a volt kommunistákkal, jelenlegi szocialistákkal” – szögezte le.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesznek-e újabb szigorítások a koronavírus-járvány miatt Romániában?
eredmények
szavazatok száma 92
szavazógép
2020-09-11: Nyílttér - Puskás Attila:

A kolozsvári vasútállomás és Puskás Tivadar

A napokban történt és emléktáblával nyomatékosított megemlékezésen a Nagyvárad–Kolozsvár vasútpálya és állomás megnyitására az avató nagyságoknak és az ortodox egyháznak sikerült láthatatlanná tennie a magyar állam érdemét. Megszoktuk. És mindig helyesbítünk, amennyiben az eltulajdonítás szándékával találkozunk.
2020-09-11: Belföld - :

Meghosszabbítanák a vészhelyzetet

A járvány jelenlegi állását figyelembe véve az egészségügyi minisztérium a veszélyhelyzet meghosszabbítását fogja javasolni, további 30 napra – jelentette be tegnap Nelu Tătaru tárcavezető. A vészhelyzetet május közepén hirdették ki Romániában, két hónapi szükségállapotot követően, és most fogják negyedszer meghosszabbítani.