Horthy-konferencia BudapestenA történelem nem svédasztal

2020. szeptember 15., kedd, Magazin

A sokszínűség és a vita a tudományos fejlődés mozgatórugója – mondta Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke A Horthy-korszak vitatott kérdései című konferencia köszöntőjében Budapesten tegnap.

  • Horthy Miklós és felesége, Purgly Magdolna Csíksomlyón 1940. október 8-án.  Fotó: horthykorszak.blog.hu
    Horthy Miklós és felesége, Purgly Magdolna Csíksomlyón 1940. október 8-án. Fotó: horthykorszak.blog.hu

A magyar történelem utóbbi száz évének számos eseménye, alakja heves indulatokat gerjeszt, nem alakult ki róluk konszenzus, ilyen vitatott személyiség Horthy Miklós. A tudomány számára azonban nem lehetnek tabutémák. Az Akadémia ösztönzi a politikától független, a tudomány szabályai szerint zajló vitát, a konferencia témái között pedig a korszak legkényesebb kérdései is szerepelnek – mondta Freund Tamás.

Az MTA nyáron megválasztott új vezetése szeretné az eddiginél célirányosabban és hatékonyabban megismertetni a nemzet önismerete szempontjából fontos tudományágak, a bölcsészet és a társadalomtudományok eredményeit a társadalommal és a kormányzattal – jegyezte meg az elnök.

Zsoldos Attila, az MTA filozófiai és történettudományok osztályának elnöke megnyitójában arra hívta fel a figyelmet: „a történelem nem svédasztal”, ahonnan tetszés szerint válogathatunk, a történelmet nem mi alakítjuk, azt örökül kaptuk, de együtt kell élnünk vele, és ebben segíthet a tudomány.

A hétfőn kezdődött kétnapos konfe­rencia témái közt szerepel a Horthy-korszak politikai rendszere, külpo­litikája, társadalompolitikája, művelődéspolitikája, Horthy Miklós személye, Magyarország második világháborús szerepvállalása, az antiszemitizmus, a holokauszt kérdései.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 1282
szavazógép
2020-09-15: Magazin - :

A heavy metal sör: Trooper (Sörcsap – a székely sörkalauz)

Nem vagyok nagy Iron Maiden-rajongó, de azért ismerem egy-két dalukat. Már régóta tudok a Trooper sörükről, s amikor felfedeztem az egyik sepsiszentgyörgyi hipermarketben, kapva kaptam az alkalmon, és vettem is egy üveggel belőle.
2020-09-15: Magazin - :

Elhunyt Szőcs István kolozsvári író és művelődéstörténész

Életének 93. évében Kolozsváron elhunyt Szőcs István író, szerkesztő, művelődéstörténész, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja – közölte pénteken az MMA.