Jó a termés, de nincs ára a burgonyának

2020. szeptember 15., kedd, Gazdakör

Javában zajlik a burgonya betakarítása. Az ipari feldolgozásra szánt pityóka szedését hamarabb megkezdték, most az étkezési, tárolásra szánt krumpli betakarítása adja a legtöbb munkát. A termés jónak mutatkozik, sajnos, az ár még mindig a termelők által elvárt szint alatt mozog – mondta el érdeklődésünkre Könczei Csaba, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője.

  • A sokéves átlag szerint termett a burgonya.  A szerző felvétele
    A sokéves átlag szerint termett a burgonya. A szerző felvétele

Tavaly 12 800 hektáron termeltek burgonyát a háromszéki gazdák, idén az összterület nőtt, megközelíti a 14 000 hektárt. A termés minőségileg jó, a hektáronkénti mennyiség a sokéves átlaghoz igazodik, hozzávetőleg 22 ezer kilogramm hektáronként. Valószínű, hogy az elkövetkező időszakban az átlagtermés számai javulnak, de nem jelentősen – mondta az igazgató.

Gondot inkább az ár okoz: a nagy tételben eladott burgonyáért 50 banit kínáltak kilogrammonként. Az utóbbi napokban valamelyest nőtt az ár, mivel a megyében megjelentek a moldovai és oroszországi felvásárlók. Jó hír, hogy a kisebb termelők is ugyanezen az áron értékesíthetik termésüket a viszonteladók felé – magyarázta az ár alakulását az igazgató.

Jelenleg évente 280–300 ezer tonna burgonya terem Háromszéken. Tárolási kapacitás ennek egyharmadára, mintegy 100 ezer tonnára van. Ha ezt lehetne bővíteni, és nagyobb mennyiségben tárolni a burgonyát – akár egyéni, akár gazdaszervezetek, szövetkezetek által létesített raktárakban – , akkor a termelők nem lennének kiszolgáltatva a kereskedőknek, nem kellene a föld végéről, olcsón eladniuk a burgonyát, hanem megvárhatnák az optimális értékesítési pillanatot, amikor a legmagasabb a burgonya ára – mutatott rá Könczei Csaba.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye az iskolakezdésről?eredmények
szavazatok száma 1009
szavazógép
2020-09-15: Magazin - :

Elhunyt Szőcs István kolozsvári író és művelődéstörténész

Életének 93. évében Kolozsváron elhunyt Szőcs István író, szerkesztő, művelődéstörténész, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja – közölte pénteken az MMA.
2020-09-15: Gazdakör - Bokor Gábor:

Baj van a rendszerrel (Jegyzet)

Az épkézláb fiatalember ott ült a kocsma hűvös teraszán. Előtte söröspohár, fehér habbal, látszott, most csapolták, hidegen. Nem akartam zavarni, de muszáj volt szóba állnom vele. A gyümölcsösben megnőtt a fű, a gaz, le kéne vágni, szükség van a segítségre. Örökség, nem hagyhatom veszni.