Amerikai elnökválasztási kampányTrump kétségbe vonta Biden szellemi frissességét

2020. szeptember 15., kedd, Világfigyelő

Donald Trump amerikai elnök megkérdőjelezte elnökválasztási kihívója, a demokrata párti Joe Biden szellemi frissességét egy vasárnap késő este tartott nevadai kampányrendezvényen.

  • Donald Trump kampányol. Fotó: Sky News
    Donald Trump kampányol. Fotó: Sky News

Én többet tettem 47 nap alatt, mint Biden 47 év alatt – fogalmazott az amerikai elnök. Trump megkérdőjelezte a demokrata párti elnökjelölt szellemi frissességét a Fox televízióban sugárzott interjújában is, azt is állítva, hogy Biden valószínűleg serkentő gyógyszereket szed az interjúk előtt.

A nevadai Hendersonban tartott kampányrendezvény három hónap óta az első nagygyűlés volt, amelyet zárt helyiségben rendeztek meg. Bírálói az elnök szemére vetették, hogy megszegte a koronavírus-járvány idején Nevadában érvényes, a társadalmi távolságtartásra vonatkozó egészségügyi ajánlásokat. Ezek értelmében ugyanis tilos 50 főnél nagyobb rendezvényt tartani a tagállam területén. Steve Sisolak, Nevada demokrata párti kormányzója felelőtlennek nevezte Trump döntését a rendezvény megtartásáról.

A rendezvényen Trump azt ígérte: amennyiben a résztvevőknek bármilyen következményekkel kellene számolniuk azért, mert jelen voltak, támogatni fogja őket. Mindig veletek leszek, ne aggódjatok – fogalmazott.

A The New York Times lap a hétfői számában közölt közvélemény-kutatás szerint Joe Biden vezet Donald Trump előtt a fontos, úgynevezett csatatér államokban, vagyis ott, ahol nem egyértelműen republikánusok vagy demokrata pártiak a szavazók. A lap és a Siena College közös felmérése szerint Biden mindazonáltal el is veszítheti az elnökválasztást. A The New York Times azt írta: amennyiben a választás egyfajta népszavazás lesz Trump járványkezeléséről, akkor az elnök veszít, ám ha a rendőri erőszak, a faji egyenlőtlenségek, az erőszakos megmozdulások befolyásolják jobban a választók döntését, akkor politikailag bonyolultabb a helyzet. A lap megállapította: a felmérés talán legmeglepőbb eredménye: négy csatatér államban – Minnesotában, Nevadában, New Hampshire-ben és Wisconsinban – a szavazók nagy arányban nyilatkoztak úgy, hogy a rend és a törvény számukra fontosabb, mint a koronavírus-járvány.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 444
szavazógép
2020-09-15: Világfigyelő - :

Kiegyensúlyozott kapcsolatokra törekednek (EU–Kína-csúcs)

Az Európai Unió kiegyensúlyozott, tisztességes, felelős és alapvető méltányosságon alapuló kapcsolatot kíván kialakítani és ápolni Kínával – jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Brüsszelben, az Európai Unió és Kína videókonferencia keretében tartott csúcstalálkozóját követően tegnap.
2020-09-15: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Kormánypártiak ellenzékben

Már jó ideje sehogy sem találja helyét a bukaresti zűrzavarban az RMDSZ, és az állandóan változó erőviszonyokhoz, körülményekhez való alkalmazkodása során sokszor olyan irányváltásokra kényszerül, amelyek a magyar közösségen belüli megítélését is rontják.