KerékpározásSzökevény nyerte a hegyi szakaszt

2020. szeptember 17., csütörtök, Sport

Lennard Kämna nyerte kedden a Tour de France országúti kerékpáros körverseny 16. szakaszát, amelyen az összetett élcsoportjában nem történt változás, továbbra is a szlovén Primož Roglič áll az élen.

  • Fotó: AFP
    Fotó: AFP

A hétfői pihenőnap után a La Tour-du-Pin és Villard-de-Lans közötti 164 kilométer várt a kerekesekre. Az etap elején egy több mint húszfős szökevénycsoport lépett meg a főmezőnytől. Közülük a 24 éves német versenyző bírta legjobban az utolsó két emelkedőt, így ő ért elsőként a célba a tavalyi Giro d’Italia bajnokát, az ecuadori Richard Carapazt megelőzve. Az összetett elsőségre pályázó klasszisok egy csoportban, 16:48 perc hátránnyal értek célba.

Eredmény: * 16. szakasz (164 km, hegyi befutó): 1. Lennard Kämna (német, BORA–Hansgrohe) 4:12:52 óra, 2. Richard Carapaz (ecuadori, INEOS Grenadiers) 1:27 perc hátrány, 3. Sebastien Reichenbach (svájci, Groupama–FDJ) 1:56 perc h. * az összetett élcsoportja: 1. Primož Roglič (szlovén, Jumbo–Visma) 70:06:47 óra, 2. Tadej Pogačar (szlovén, UAE) 40 mp h., 3. Rigoberto Uran (kolumbiai, EF Pro Cycling) 1:34 p h.

A francia körversenyt a koronavírus-járvány miatt rendezik a nyár közepe helyett szokatlan időpontban, de idén még így is ez az első háromhetes viadal, mivel a szintén halasztott, általában májusi Giro d’Italia csak októberben lesz, és azt követi – részben átfedéssel – a Vuelta a España.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 976
szavazógép
2020-09-17: Sport - :

Már idén tesztelné autóját Alonso (Forma–1)

A Renault reményei szerint már idén, az Abu-Dzabiban december közepén sorra kerülő szezonzárót követő teszten vezetheti autóját a spanyol Fernando Alonso, aki kétéves kihagyást követően tér vissza a Forma–1-es világbajnokság mezőnyébe.
2020-09-17: Történelmünk - :

Négyszáz éve zajlott a miriszlói csata

Négyszáz éve, 1600. szeptember 17–18-án zajlott a miriszlói csata az Erdélyt tizedik hónapja megszállva tartó havasalföldi Mihály Vajda (Mihai Viteazul) és az erdélyi nemesség hívására bejövő Giorgio Basta császári generális között. Az ütközet része az erdélyi színtereken zajlott tizenöt éves háborúnak, és Mihály Vajda vereségével és menekülésével ért véget. A csatatéren két idegen vezetése alatt magyar harcolt magyar ellen, székely székely ellen. Mai Történelmünk rovatunkban a miriszlói ütközetet idézzük fel annak évfordulóján Bánlaky József A magyar nemzet hadtörténelme című, 1928–1942 között 22 kötetben megjelent monumentális munkája 1940-ben kiadott 14. kötetéből: A török hatalom hanyatlása. Miksa, Rudolf és a Báthoryak háborúi (1567–1604). A válogatott részek idézeteket tartalmaznak a következő művekből: Enyedi Pál éneke az erdélyi veszedelmekről, Kulcsár István Krónikája, Nagy Szabó Ferenc Memorialéja, Simigianus Ambrus Historia rerum Vngaricarum et Transsilvanic, Szádeczky Lajos A miriszlai ütközet az erdélyiek, Basta és Mihály vajda közt című munkájából, Szamosközy István „történeti maradványaiból”.