Templombúcsú Zalánpatakon

2020. szeptember 17., csütörtök, Közélet

A múlt héten, Szűz Mária születésnapján búcsús szentmisével ünnepelték Kisboldogasszony napját, a katolikus templom névadó ünnepét. Kérték a Szűzanya közbenjárását, hogy adjon lelkierőt, kitartást és hitet a falu minden lakójának és a népeknek, hogy könnyebben el tudják viselni a jelenkor kemény kihívásait.

  • Katolikus templom, Zalánpatak
    Katolikus templom, Zalánpatak

A szentmisét a Zalánpatakra is beszolgáló Simó Gábor mikóújfalusi plébános celebrálta, szentbeszédében a Mária-ünnep fontosságát emelte ki, a szentleckét és a bibliai olvasmányokat Préda Barna olvasta fel. Az üveghuta-alapító Kálnoky Sámuel gróf is katolikus vallású volt, érthető, hogy az ide telepített hutamunkások és azok leszármazottjai is ebben a vallásban élték/élik életüket. A legkülönbözőbb vidékről idetelepítettek között más vallásúak/nemzetiségűek is voltak, németek, osztrákok, görög katolikus románok.

A XVII. századi Egyedmezeje, a mai Zalánpatak volt Erdély legkorábban telepített üveggyára. A kisközösség mai temploma 1863-ban épült, Mária kegyhely, a templombúcsút Kisboldogasszony napján, szeptember 8-án szokták tartani. Zalánpatakon egy régebbi kápolna is volt. A mai templomtoronyban megőrizték annak feliratos lélekharangját, amely 1750-ből való és Lampen Henrich brassói mester műve. 1895-ben egy görög katolikus templom is épült, titulusa az Angyali üdvözlet. Ez 1948 óta ortodox templom, 1973–1976 között újraépítették.

Lassan beindul a faluban a turistaforgalom, a műemlék templom, Károly herceg és a Kálnoky család panzióinak mofettája-feredője vonzóerővé vált. Vasárnap az udvarhelyi EKE-sek 30 tagú csoportja kereste fel a települést, meglátogatták a zalánpataki tájházat.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 756
szavazógép
2020-09-17: Közélet - Fekete Réka:

Kapnak-e ingyentízórait az otthon tanulók?

A címben megfogalmazott kérdésre egyelőre egyértelmű a válasz: nem. Az oktatási minisztérium tej-kifli programjának szabályzata nem tér ki arra, részesülnek-e ebben a támogatásban azok a gyermekek, akik valamilyen okból arra kényszerülnek, hogy online oktatásban vegyenek részt, így a koronavírus okozta járványhelyzetben sincs erre vonatkozó utasítás.
2020-09-17: Közélet - Iochom István:

Dolgoznak az Achim András utcában (Kézdivásárhely)

Hétfőn elkezdődött Kézdivásáhely egyik legelhanyagoltabb állapotban levő utcájának a felújítása. A négy tömbházat körbezáró tér lakói jogosan panaszkodtak a környezetükre, de a bürokrácia útvesztői miatt a felújításra csak most kerülhetett sor.