Ki számít fertőzöttnek és mi bizonyul gyanúsnak?Változott az esetmeghatározás

2020. szeptember 20., vasárnap, Belföld

Frissítette pénteken az Országos Közegészségügyi Intézet a COVID-19-cel kapcsolatos esetmeghatározásokat, és ezekről részletes tájékoztatót is közzétettek.

A közegészségügyi intézet szerint fertőzésgyanúsnak minősül: bármely személy, akinél köhögés és láz lép fel hirtelen, vagy legalább három a következő tünetek közül: láz, köhögés, gyengeség, fejfájás, izomfájdalom, torokfájás, nátha, nehézlégzés, étvágytalanság/hányinger/hányás, hasmenés, megváltozott tudatállapot; bármilyen tüdőgyulladásos, bronchopneumoniás (+/- mellhártyagyulladás) személy; bármely súlyos akut légúti megbetegedésben (SARI) szenvedő, lázzal, köhögéssel és nehézlégzéssel küzdő páciens, akinek az állapota egyik napról a másikra kórházi kezelést igényel.

SARS-CoV-2-vel való fertőzöttség gyanítható azoknál a 16 éven aluli kiskorúaknál is, akiknél gyomorrontásra utaló tünetek (hányás, hasmenés) lépnek fel, és azok nem hozhatók összefüggésbe a táplálkozással - szögezi le az intézet.

Valószínűsíthető esetnek minősül: az a páciens, akinél teljesülnek a fertőzésgyanús esetnél felsorolt klinikai kritériumok, és egy igazoltan megfertőződött személy kontaktja, vagy epidemiológiai kapcsolat mutatható ki közte és egy gócpont között; az a páciens, akinél a tüdőröntgen-, tüdő-CT- vagy tüdő-ultrahang-vizsgálat a COVID-19-re utal; az a személy, aki a szaglás/ízlelés elvesztését észleli, és ennek hátterében nem húzódik más azonosítható ok. Ide sorolandó az a hirtelen elhunyt személy, akinél a halál beállta előtt légzési elégtelenség lépett fel, és aki egy igazoltan megfertőződött személy kontaktja volt, vagy epidemiológiai kapcsolat mutatható ki közte és egy gócpont között.

Igazoltan fertőzöttnek minősül az a személy, akinél a laboratóriumi vizsgálatok kimutatják a SARS-CoV-2 vírussal való fertőzést, a klinikai tünetektől függetlenül.

Direkt kontaktnak minősül: a koronavírusos beteggel egy háztartásban élő személy; az a személy, aki közvetlen fizikai kapcsolatban állt egy koronavírusos személlyel (például kezet fogott vele, és nem mosott kezet közvetlenül ezután); az a személy, aki közvetlenül érintkezett egy fertőzött szekrécióival (például köhögés révén, vagy kesztyű nélkül megérintette a zsebkendőjét); az a személy, aki 15 percnél hosszabb ideig két méternél kisebb távolságra tartózkodott egy fertőzöttől; az a személy, aki 15 percnél hosszabb ideig két méternél kisebb távolságra tartózkodott ugyanabban a helyiségben - például tanteremben, ülésteremben, kórházi váróteremben - egy fertőzött betegtől. Ebbe a csoportba tartozik továbbá az egészségügyi személyzet tagja vagy más személy, aki közvetlen ellátást nyújt egy fertőzött betegnek, vagy a laboratóriumi személyzet olyan tagja, aki a fertőzött betegtől vett mintákhoz védőfelszerelés megfelelő viselése nélkül nyúlt hozzá.

Közösségi eredetű megbetegedésről beszélünk akkor, amikor a koronavírus-fertőzés tünetei már a kórházba utaláskor vagy az ettől számított 48 órán belül jelentkeznek; a tünetek a kórházba utalást követő 3-7. napon jelentkeznek, és erős a közösségi fertőződés gyanúja (például a páciens egy fertőzési gócból érkezik).

Az egészségügyi ellátással kapcsolatba hozható megbetegedésről beszélünk abban az esetben, ha a tünetek a kórházba utalástól számított 48 óra múlva jelentkeznek, és erős az egészségügyi ellátással kapcsolatba hozható megfertőződés gyanúja; amikor egészségügyi alkalmazottnál jelentkezik a megbetegedés, és nincsenek a közösségi terjedésre utaló jelek.

Azok a megbetegedések, amelyeknél a tünetek a kórház elhagyását követő 14 napon belül jelentkeznek, lehetnek: az egészségügyi ellátással kapcsolatba hozható megbetegedések, ha a kórház elhagyását követő 48 órában jelentkeznek a tünetek; illetve bizonytalan eredetűek, ha a kórház elhagyását követő 3-14-napban jelentkeztek a tünetek, és nincsenek a közösségi terjedésre vagy az egészségügyi ellátással kapcsolatba hozható megbetegedésre utaló jelek.

 

Elhalálozás

COVID-19-cel igazolt beteg elhalálozásának minősül minden olyan haláleset, amely igazoltan koronavírussal fertőzött személynél következik be, leszámítva azokat az eseteket, amikor az elhalálozásnak más egyértelmű oka volt, amely nem hozható összefüggésbe a COVID-19-cel (például sérülés, akut vérzés stb.).

Az igazoltan COVID-19-fertőzöttek elhalálozása nem írható más, korábbról fennálló betegségek (például rákos vagy hematológiai megbetegedések stb.) számlájára, és ilyen esetekben is a COVID-19-et kell feltüntetni a halál okaként, függetlenül attól, hogy más társbetegségek is fennálltak, amelyek esetleg súlyosbították a COVID-19 lefolyását.

A halotti bizonyítványban a COVID-19-et kell megjelölni a halál okaként minden olyan elhunyt személy esetében, akinek halálát a koronavírus okozta vagy okozhatta, esetleg hozzájárult ahhoz - szögezi le a hatóság. Amennyiben halál okát tisztázni kell, javasolt az RT-PCR vizsgálat elvégzése tüdőszövetből vett mintán – olvasható a tájékoztatóban.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4570
szavazógép
2020-09-20: Belföld - :

Tartósan ezer fölött a napi esetszám

Több mint 2500 új megbetegedést igazoltak a hét végén országszerte, így a járvány kezdete óta 112 781-re nőtt a fertőzöttek száma – derült ki a kommunikációs törzs vasárnapi jelentéséből. Háromszék összesen 25 új esettel szerepel a hétvégi összesítésekben, így térségünkben immár 1075 fertőzöttet tartanak nyilván, míg a gyógyultak száma 769-re emelkedett.
2020-09-21: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Kiállítás
FOTÓKIÁLLÍTÁS. Többsincs címmel kiállítás nyílik szeptember 22-én, kedden 18 órakor a Székelyföldi Magyar Újságírók Egyesületének (SZMÚE) 2020. évi fotóiból a sepsiszentgyörgyi Tein Teaházban. A tárlaton Huszár Szilamér, Kátai Edit, Klárik Loránd, Szekeres Attila és Toró Attila erdővidéki és orbaiszéki kirándulásuk alkalmából készített fotói tekinthetők meg. A megnyitón köszöntőt mond Bedő Zoltán, az SZMÚE elnöke; a kiállítást Galbács Pál, az SZMÚE tiszteletbeli elnöke nyitja meg és Vargyasi Levente fotóművész méltatja. A képek a helyszínen megvásárolhatók. A befolyt összeggel az egyesület székházának építését támogatják.