Nem szabadulhat a terrorizmusért elítélt Szőcs Zoltán

2020. szeptember 21., hétfő, Közélet

A Brassó megyei törvényszék hétfői ítéletében megváltoztatta az elsőfokú bírósági határozatot, így mégsem szabadulhat a terrorizmus vádjával elítélt Szőcs Zoltán.

  • Szőcs Zoltánnak és Beke Istvánnak továbbra is börtönben kell maradnia. Iochom István archív felvétele
    Szőcs Zoltánnak és Beke Istvánnak továbbra is börtönben kell maradnia. Iochom István archív felvétele

A jogerős törvényszéki határozat kivonatát a romániai bíróságok portálja közölte. Az ítélet szerint Szőcs Zoltán legközelebb ez év november 25-én kérvényezheti a feltételes szabadon bocsátását.

A Brassói Bíróság július végén határozott Szőcs Zoltán feltételes szabadlábra helyezéséről. A határozat ellen azonban fellebbezett az ügyészség, ezért került sor a másodfokú eljárásra. Korábban a törvényszék a Szőcs Zoltánnal együtt elítélt Beke István szabadon bocsátását is elutasította.

Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt 2018. július 4-én ítélte 5-5 év letöltendő börtönbüntetésre a bukaresti legfelsőbb bíróság, terrorista cselekmények, illetve ezekre való felbujtás miatt. A szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) állította bíróság elé őket, mert lehallgatott beszélgetéseikből és a Beke István lakásán talált petárdákból a román hatóságok arra következtettek, hogy házi készítésű bombát akartak robbantani Kézdivásárhely főterén 2015-ben, a december elsejei román nemzeti ünnepre szervezett katonai parádén.

Az erdélyi magyar közvélemény az első pillanattól fogva úgy tekintette, hogy koncepciós eljárás folyik a fiatalok ellen. Letartóztatásuk után hetekig tüntettek Kézdivásárhelyen. Jogerős elítélésük után több rendkívüli perújítási kérelmet nyújtottak be, de ezek mindegyikét elutasították a romániai bíróságok.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4348
szavazógép
2020-09-21: Belföld - :

Kevesebb teszt, kevesebb fertőzött

A legutóbbi tájékoztatás óta 6348 tesztből 808 új koronavírus fertőzést igazoltak (12,7 százalék), és 232 személy esetében erősítették meg újra a fertőzést. A nyilvántartott betegek száma így 113 589-re emelkedett – közölte hétfőn a stratégiai kommunikációs törzs (SKT). A tegnap óta Maros megyében hat, Kovászna megyében egy beteget regisztráltak, Hargita megyéből pedig nem jelentettek új fertőzöttet.
2020-09-22: Elhalálozás - :

Elhalálozás