Kampányban az RMDSZSzékely jelkép Nagyborosnyón

2020. szeptember 22., kedd, Közélet

Székely kaput avattak Nagyborosnyó alsó bejáratánál. A díszes falubejárót a volt gabonaraktárak közelében állították fel, vasárnap délután vágták el a piros-fehér-zöld avatószalagot. A község életében fontos eseményen a helybéliek, orbaiszéki településekről érkezettek mellett jelen volt Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, Fejér László Ödön háromszéki szenátor, megyei és helyi önkormányzati képviselők. Ott voltak testületileg Orbaiszék községeinek tisztségben lévő polgármesterei – egy kivétellel, Ilie Nicolae nagyborosnyói elöljáró nem kapott meghívást az ünnepségre. A kapuállítást Kanyó Antal nagyborosnyói alpolgármester, az RMDSZ polgármesterjelöltje kezdeményezte. A vésett felirat szerint a székely kaput a vargyasi Török Imre készítette, együtt nejével, Rozáliával és fiával, Török Attilával.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

Fél négytől a polgármesteri hivatal előtt gyülekezett az ünnepségre készülők népes csapata, onnan vonultak katonás rendben a faluszéli székely kapuhoz. A felvonulást helyi lovasok vezették, zeneszóval masíroztak utánuk Musáth Gyula karnagy vezetésével a zágoni ifjúsági fúvószenekar tagjai. A sorban következtek az uzoni Hannover hagyományőrző huszárcsapat tagjai Bodoki Béla kapitány vezetésével, majd a Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület huszárai dr. Kádár László huszárezredes irányításával – utóbbiak ágyút is vontattak magukkal. A sort a hivatalosságok és a polgárok zárták.

A székely kapunál elsőként Tamás Sándor szólt az egybegyűltekhez. A székely kapu közösségi fontosságának, szimbolisztikájának boncolgatása után a közelgő választások tétjéről is beszélt: „Nem bújok az ujjam mögé, van még hét nap a helyhatósági választásig. Hét nap alatt fordította a Jóisten a káoszt renddé. Ki kell mondani, Nagyborosnyó község minden települése lakosságának hét nap áll rendelkezésére, hogy a káoszt renddé fordítsa, erről is kell beszélni. Van egy jelölt, úgy hívják, Kanyó Antal, én is ismerem, önök is ismerik. Becsületes ember, jó gazdaember. Aki otthon jó gazda, az jó gazdája lehet a községnek is”.

Fejér László Ödön ugyancsak a Kanyó melletti szavazásra buzdított. Azt is elmondta, Kézdivásárhely központtal tervezik egy metropolisz övezet kialakítását, ebbe a tömörülésbe hívja meg Nagyborosnyó községet is.

Az avatószalag elvágása után a szentivánlaborfalvi Székely István Dalkör adott elő rövid zenés-verses műsort Kelemen Alpár vezetésével.

Kanyó Antal érdeklődésünkre elmondta: Nagyborosnyón hiányzott a székely kapu, korábban hasonlókat állítottak Kisborosnyó, Feldoboly, Lécfalva bejáratánál, Cófalván a kultúrotthon előtt is. Valamikor komoly kereskedelmi, kisiparos település volt, tehetős székely emberekkel, ezért tartotta fontosnak, hogy ezzel a székely jelképpel is gazdagodjon a falu – tette hozzá. A kapuállítás negyvenezer lejes költségét több forrásból fedezték. A helyi Hársfa Egyesület révén pályázati úton kaptak pénzt a megyei tanácstól, a Bethlen Gábor Alaptól, segítség jött Nagyborosnyó magyarországi testvértelepüléséről, vállalkozók is segítettek – számolt be a polgármesterjelölt.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 753
szavazógép
2020-09-22: Belföld - :

Hírsaláta

HÁZTARTÁSI GÉPEK RONCSPROGRAMJA. Közvitára bocsátotta tegnap a környezetvédelmi minisztérium a háztartási gépek 2020-as roncsprogramjának útmutatóját – jelentette be Bákóban Costel Alexe tárcavezető.
2020-09-22: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Betegközpontú egészségügyet (Kampányban az RMDSZ)

Tíz éve vette át a megyei önkormányzat a megyei kórházat, ahol azóta sokat fejlesztettek, de sok még a tennivaló is. A cél a betegközpontú egészségügyi ellátás megteremtése – hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amelyen az RMDSZ megyei önkormányzati jelöltjei közül az egészségügyben dolgozókat mutatták be.