Mi, hol, mikor?

2020. szeptember 23., szerda, Mi, hol, mikor?

Zene
AKUSZTIKUS KONCERT. Ma 16.30 órától a Kovásznai Városi Művelődési Ház melletti parkban fellép a Consonantia zenekar: Vajna Jancsi, Mihăițeanu Koszti, Mihăițeanu Zsolt; előzenekar a Magnets: Szász Misi, Molnár Gergő, Deák Dani. A koncerten a részvétel ingyenes, a szervezők fertőtlenítőt és szükség szerint maszkot biztosítanak a helyszínen, a biztonsági távolság betartása kötelező.

DZSESSZ. A KultúrPark utolsó zenei produkciójára csütörtökön 18 órától kerül sor Sepsiszentgyörgyön az ’56-os emlékparkban felállított színpadon, ahol Luiza Zan és a Jazz­par Trio: Gáspár Csaba (hegedű, ének), Gáspár Álmos (gitár) és Vitályos Lehel (nagybőgő) koncertjére várják a közönséget. Jegyek 5 és 10 lejes áron kaphatóak a központi jegyirodában, illetve az esemény előtt egy órával a helyszínen.

Könyvbemutató
VIGADÓ AKADÉMIA. Ma 18 órától a kézdivásárhelyi Wegener parkban bemutatják Rancz Zsolt Neked könnyű, me’ céged van! című könyvét.

Színház
KÁNYÁDI SÁNDOR-EST. Szeptember 24-én, csütörtökön 20 órától (esőnap: péntek) Sepsiszentgyörgyön a múzeumkertben Az, amit mondani kell címmel Kányádi Sándor-estre kerül sor a Tamási Áron Színház színészei előadásában.

Mozi
SEPSISZENTGYÖRGYÖN a Művész mozi műsorán ma: 15.45-től Előre (amerikai animációs vígjáték, kalandfilm); 16 órától Lassie hazatér (német családi kalandfilm); 18 órától Katonafeleségek (angol vígjáték, dráma); 18.15-től Miután összecsaptunk (amerikai romantikus film); 20.30-tól Tenet (angol–amerikai–kanadai akcióthriller); 20.45-től 10 nap anyu nélkül (francia víg­játék).

Rádió
A MÁRIA RÁDIÓ sepsiszentgyörgyi stúdiójának mai élő adásai: 6 órától napindító gondolatok, 6.15-től zsolozsma – reggeli dicséret a karmelita nővérekkel, 6.40-től Ébredjen a Mária Rádió­val!, 9 órától Görgényi Tünde stúdióvezető fogadja az imaszándékokat, 9.20-tól dicsőséges rózsafüzér, 11.30-tól Lázár, kelj fel! – Hajlák Attila plébános műsora, 12 órától Úrangyala, 12.05-től zsolozsma – napközi imaóra.

Szárazajtai megemlékezés
A helyhatósági választások miatt Szárazajta közössége nem emlékezhet meg napján az 1944. szeptember 26-i, a Gavril Olteanu vezette Iuliu Maniu Erdélyi Önkéntes Ezred által elkövetett vérengzésről. A református templomban istentisztelettel kezdődő, majd az iskola előtti téren felállított, Vargha Mihály sepsiszentgyörgyi szobrászművész által készített emlékműnél folytatódó megemlékezést egy héttel később, október 4-én, vasárnap 11 órától tartják. Az eseményen csak a gyülekezésre vonatkozó törvényes előírások betartásával – kötelező a szájmaszk és a távolságtartás – lehet részt venni.

Támogatás erdővidéki diákoknak
A Háromszéki Közösségi Alapítvány 10 ezer lej keretösszeggel hirdet pályázatot V–VIII. osztályosoknak technikai felszerelés beszerzésének támogatására. A pályázat célja segíteni azokat az online oktatásra kényszerülő diákokat, akik nem engedhetik meg maguknak a szükséges eszközök vásárlását. Az alapítvány 1000–1500 lej közötti támogatást nyújt számítógép, nyomtató, táblagép vásárlására a következő feltételek mellett: a diák erdővidéki lakhellyel rendelkezik; az internetelérési lehetőség adott; az anyagi támogatás indokolt. A pályázathoz szükséges iratok: pályázati űrlap, mely letölthető a www.hka.ro honlapról; jövedelemigazolás vagy munkanélküli-igazolás a szülőktől; az ellenőrző név- és összegző oldalainak fénymásolata. A pályázati dokumentációt postán kell eljuttatni október 31-ig a HKA székhelyére. Postacím: 520014 Sepsiszentgyörgy, Templom utca 1A szám.

CoRepeta Nyelviskola
Már lehet iratkozni a CoRepeta Nyelviskola délutáni gyerek román-, angol- és németóráira. Az órákat korosztályos bontásban tartják óvodáskortól tizenkettedik osztályig. A tanfolyamok a szeptember 28-a és október 5-e közötti héten kezdődnek.
8–13 és 13–16 óráig korlátozott létszámban tanulószobát is fenntartanak azok számára, akiknek nem megoldott a délutáni oktatás vagy a délelőtti otthon tanulás.
A felnőtt kezdő és haladó nyelvtanfolyamok októberben indulnak, előreláthatólag angol, román és német
nyelvből.
A tanfolyamok ideje alatt az iskolában csak a diákok és a nyelviskola munkatársai  tartózkodhatnak, a gyerekeket a kapuban veszik át és adják át tanórák után. A termeket folyamatosan fertőtlenítik.
Érdeklődni, jelentkezni: 0771 517 183, 0771 517 234; Sepsiszentgyörgy, Kós Károly út 40. szám. A tanfolyamokról bővebben a www.corepeta.ro honlapon lehet tájékozódni.

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig a Mihai Viteazul téri Hygea (telefon: 0267 351 057; éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen a Nicolae Bălcescu utcai Salvator (0267 362 961) gyógyszertár teljesít szolgálatot.

Röviden
ÁRAMSZÜNET. Málnásfürdőn ma 9–17 óráig a vasút környéki házakban szünetel az áramszolgáltatás.
IVÓVÍZ. Gidófalván és Étfalvazoltánban ma 8 és 16 óra közt vezetékmosás miatt az ivóvíz-szolgáltatás szünetel. A szolgáltatás újraindításakor a víz elszíneződésére lehet számítani.
LOMTALANÍTÁS. Sepsiszentgyörgyön év végéig tart az ingyenes lomtalanítási kampány. A fölöslegessé vált tárgyak, használati eszközök elszállításáról előzetesen a 0267 310 123-as telefonszámon lehet egyeztetni. A Tega Rt. vidéken is összegyűjti a lomokat, ma Sepsimagyaróson, Lisznyóban és Lisznyópatakon, csütörtökön Bikfalván és Szent­ivánlaborfalván szállítják el a régi ruhákat, használaton kívüli bútorokat, fölöslegessé vált ócskaságokat, a síküveg kivételével a palackokat és befőttes­üvegeket is. 5 kg üveghulladékért 0,5 liter sört adnak.
HUMORPINCE. Ma 18 órakor várnak minden kikapcsolódni vágyót a sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház pinceklubjában.
JOGI TANÁCSADÁS. Balogh Klára jogtanácsos online formában végzi szerkesztőségünkben a szerdánkénti ingyenes jogi tanácsadást. A jogorvoslásra váró ügyek leírását és a kérdést a hpress@3szek.ro e-mail-címre várjuk, a levél tárgyához kérjük beírni azt, hogy Jogi tanácsadás. Kérdéseiket postai úton is eljuttathatják szerkesztőségünkbe, postacímünk: 520003 Sepsiszentgyörgy, Mihai Viteazul tér 2. szám. Ez esetben kérjük, küldjenek felbélyegzett és megcímzett válaszborítékot is.
TAGDÍJFIZETÉS. Az Aranyszívek Nyugdíjas Egyesület tagjait várják minden szerdán 11–13 óráig tagdíjfizetésre a sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház kertjébe.
LOVAS TÚRÁK A VARGYAS-SZOROSBAN. Várnak minden lovas túrázni vágyót a Vargyas-szoros festői környezetébe hétvégenként egész napos túrákra. Telefon: 0743 987 405.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 1921
szavazógép
2020-09-22: Közélet - :

A Széchenyi-örökség Okmányával tüntették ki Farkas Árpádot

A Széchenyi-örökség Okmányát idén Törőcsik Mari, Kossuth-díjas színművész, Eperjes Károly, Kossuth-díjas színművész, Farkas Árpád, Kossuth-díjas költő, Fazekas István, Jókai-díjas drámaíró, Koncz Gábor, Kossuth-díjas színművész, Serfőző Simon, Kossuth díjas költő, drámaíró és Szőcs Géza, Kossuth-díjas költő, író kapta.
2020-09-23: Elhalálozás - :

Elhalálozás