A Charlie Hebdón akart bosszút állni a párizsi támadás fő gyanúsítottja

2020. szeptember 28., hétfő, Világfigyelő

A Charlie Hebdo francia szatirikus hetilapon akart bosszút állni Mohamed-karikatúrák közlése miatt a pénteki párizsi támadás fő gyanúsítottja – közölték a nyomozáshoz közel álló források a pakisztáni születésű, 18 éves férfi kihallgatása alapján. Eddig hét embert vettek őrizetbe a támadásokkal összefüggésben. A belügyminiszter megerősítette azoknak az épületeknek a védelmét, ahol korábban ehhez hasonló támadásokat követtek el.

  • Sérültet visznek a mentők Párizsban a Charlie Hebdo szerkesztősége közelében történt támadás után. Fotó: Alain Jocard / AFP
    Sérültet visznek a mentők Párizsban a Charlie Hebdo szerkesztősége közelében történt támadás után. Fotó: Alain Jocard / AFP

Pénteken egy férfi hentesbárddal megsebesített két embert a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap volt párizsi szerkesztőségének közelében. A szerkesztőség épületében gyilkolt meg két dzsihadista merénylő 2015 januárjában tizenkét embert, és megsebesített tizenegy másikat. A pénteki két sebesültet – egy férfit és egy nőt – kórházba szállították, életük nincs veszélyben.

A pénteki támadás feltételezett elkövetőjét a támadás helyszínétől mintegy ötszáz méterre fogták el, csupa vérfolt volt a ruhája. A 18 éves, pakisztáni születésű férfi három évvel ezelőtt érkezett Franciaországba felnőtt kíséret nélkül.

A francia belügyminisztérium szerint az illető nem állt a rendvédelmi szervek megfigyelése alatt. Egy hónapja előállították tiltott fegyverviselés miatt – csavarhúzó volt nála –, de figyelmeztetés után elengedték. Egy algériai férfit és öt másik pakisztáni gyanúsítottat az elkövető lakásán tartott razzián vettek őrizetbe.

A nyomozást a terrorizmusellenes ügyészség végzi „terrorista indíttatású emberölési kísérlet” gyanújával. A fő gyanúsított szombati kihallgatásán vállalta tettét, és elmondta, hogy bosszút akart állni a Charlie Hebdón, mert szeptember 2-án újra közzétették azokat a Mohamed-karikatúrákat, amelyek miatt terrortámadás érte a lapot 2015 januárjában. Azért időzítették ekkorra az újraközlést, mert elkezdődött a 2015-ös támadás 14 feltételezett segítőjének pere. Péntek délután éppen az áldozatok özvegyei tettek vallomást egy tárgyaláson.

A lap, amelynek szerkesztősége titkos helyen kezdett újra működni a 2015-ös terrormerényletet követően, az elmúlt években folyamatosan kapott fenyegetéseket. A pénteki feltételezett támadó az idézett nyomozati források szerint azt hitte, hogy a Charlie Hebdo szerkesztősége még mindig a régi helyén működik. A sebesültek a Premieres Lignes produkciós társaság munkatársai. A cég egy dokumentumfilm készítésében működik közre, amely a 2015. januári terrortámadásról szól.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 1290
szavazógép
2020-09-28: Világfigyelő - :

Teljes harckészültség – közel az azeri–örmény háború

Kihirdették a rendkívüli állapotot és teljes katonai mozgósítást rendeltek el vasárnap Örményországban, miután összecsapás volt az örmény és azerbajdzsáni haderő között a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabah régióban – jelentette be Nikol Pasinjan örmény miniszterelnök.
2020-09-28: Jegyzet - Kuti János:

Gyakoribb választásokat! (A múlt hét)

Legalább minden évben kétszer kellene helyhatósági és parlamenti választásokat szervezni, mert akkor a választási kampányok előtt újabb és újabb nyugdíj- és gyermekpénz-emelésekben vagy egyéb juttatásokban reménykedhetnénk.