Nem igyekeznek a fiatal gazdák

2020. szeptember 29., kedd, Gazdakör

Mindössze egy háromszéki gazda nyújtotta be támogatási kérését a fiatal gazdák vidéken való megtelepedésének támogatására kiírt pályázat keretében. Október 15-ig fogadják még a pályázatokat, szeptember 15-től jelentősen csökkentek a követelmények, akár 25 pontot elérő pályázatok is részesülhetnek támogatásban – hívják fel a figyelmet a Vidéki Befektetéseket Finanszírozó Országos Ügynökség (AFIR) szakemberei.

Szeptember 15-ig – amíg csak a legkevesebb 85 pontot érő pályázatokat lehetett feltölteni az ügynökség számítógépes rendszerébe – országos szinten 118 pályázó iktatta iratcsomóját, az igényelt támogatás összértéke mintegy ötmillió euró volt. Múlt hét szerdájától – amióta 25 pontos pályázatokat is fel lehet tölteni – jelentősen megugrott a pályázási kedv, vasárnap estig több mint 420 pályázatot töltöttek fel 17 millió euró értékben.

A megpályázható keret 23 millió euró, de az AFIR számítógépes rendszere az összeg másfélszeresére, 34,5 millió euró értékben enged pályázatokat feltölteni. Így még mindig van esély pályázatok benyújtására – hívják fel a figyelmet a szakemberek, hozzátéve, lehetséges, hogy a megyebeli fiatalok inkább kivárnak, és a jövő évtől induló új nemzeti stratégia (amely helyettesíteni fogja a mostani országos vidékfejlesztési tervet) keretében létrehozandó, a fiataloknak nyújtott előnyös pályáztatási feltételekre várnak. A hírek szerint a fiatalok vidéken történő megtelepedését legtöbb 100 ezer euróval támogathatják majd igénylőnként. A maximális értéket a tagországok saját belátásuk szerint határozhatják meg.

Egyáltalán nincs érdeklődés a 4.2-es intézkedés pályázati kiírása iránt, egyetlen pályázatot sem iktattak. Ennek keretében hegyvidéki kis vágóhidak és feldolgozók létesítésére lehet támogatást igényelni legtöbb 300 ezer euró értékben, ötven százalékos önrész mellett.

Ennél nagyobb a sikere a mezőgazdaságban – állattenyésztési és növénytermesztési ágazatban egyaránt – kötött biztosítási összegek részleges megtérítésének. Országos szinten több mint 3700 pályázatot iktattak – Kovászna megyéből 18-at –, az igénylések összértéke közel nyolcmillió euró.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 120
szavazógép
2020-09-29: Gazdakör - Bokor Gábor:

Háromszéken stagnál az állomány (Szarvasmarha-tenyésztés)

Az Országos Statisztikai Hivatal (INS) közlése szerint országunk harmadik helyen áll az unióban a juhlétszám tekintetében. Ezzel szemben a szarvasmarha-állomány évek óta folyamatosan csökken.
2020-09-29: Belföld - :

Nagy győzelmek, érzékeny veszteségek

Növelte polgármesterei számát a vasárnap tartott önkormányzati választásokon az RMDSZ – jelentette be tegnapi kolozsvári sajtótájékoztatóján Kelemen Hunor. A szövetség elnöke elmondta: még nincsenek meg a végleges eredmények, de a szövetség máris 199 polgármesteri mandátumot szerzett, néggyel többet, mint négy évvel ezelőtt. Ehhez adódik hozzá az a 8–10 polgármesteri mandátum, amelyet az RMDSZ által támogatott függetlenek – köztük a marosvásárhelyi Soós Zoltán – szereztek. A polgármesteri címek mellett az RMDSZ önkormányzati képviselői mandátumainak számát is növelte. Kelemen Hunor kiemelte, a szövetség polgármesterei mögött általában nagyobb RMDSZ-es többség áll majd a helyi tanácsokban, mint négy évvel ezelőtt. Összességében jónak értékelte a szövetség választási szereplését. Megemlítette: az RMDSZ magyar ellenzékeként működő Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) kevesebb polgármesteri mandátumot szerzett, mint a szövetséget alkotó Magyar Polgári Párt (MPP) és Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) négy évvel ezelőtt együtt.