Orbaiszéken nem voltak meglepetések

2020. szeptember 29., kedd, Közélet

Nem hozott meglepetést Orbaiszéken a polgármesteri székekért vívott harc végső eredménye. A tisztségben lévő, de újabb mandátumért induló közösségvezetők mind elnyerték a választópolgárok többségének támogatását – Nagyborosnyón is újrázhat Ilie Nicolae polgármester, akit nem sikerült legyőznie az RMDSZ és az EMSZ támogatásával induló Kanyó Antalnak. Az egyedüli változás Zágonban történt, ott ugyanis Kis József több mint húszéves községvezetői munka után nem jelöltette magát, így már a választási kampány elején biztos volt: új polgármestere lesz a nagyközségnek. Az orbaiszéki friss önkormányzati helyzetről a polgármesteri hivataloktól kapott adatok alapján számolunk be.

  • Gyerő József vezeti továbbra is Kovászna fürdővárost. A szerző felvétele
    Gyerő József vezeti továbbra is Kovászna fürdővárost. A szerző felvétele

Kovásznán az RMDSZ-es Gyerő József kezdheti meg második polgármesteri mandátumát. Az érvényesen leadott szavazatok 76 százalékát tudhatja magáénak, a kovásznai etnikai arányokat figyelembe véve elmondható, hogy a magyarságon kívül más nemzetiségűek is rá szavaztak. A kovásznai helyi tanácsban tíz RMDSZ-es, két EMSZ-es (korábban két MPP-s), három szociáldemokrata és két liberális városatya fogja meghozni a döntéseket az elkövetkező négy évben.

Zágonban az RMDSZ-es Kis Augustin – Gusztika, ahogy mindenki ismeri a községháza eddigi agrárreferensét – elsöprő többségű, 81 százalékos győzelmet aratott ellenfelével, Doru Decebal Feldioreanuval szemben. A helyi tanácsban többségben van az RMDSZ, kilenc képviselővel. Az NLP két, az SZDP egy, a Népi Mozgalom Pártja két, a Liberális Demokraták Szövetsége egy tanácstaggal vehet részt a zágoni döntéshozatalban.

Nagyborosnyón az RMDSZ-nek nem sikerült kimozdítania pozíciójából a hivatalban lévő polgármestert. Ilie Nicolae (LDSZ) az 1369 szavazatból 761-et tudhat magáénak, az RMDSZ-es Kanyó Antal 604-et. Volt egy harmadik jelölt is a Népi Mozgalom Pártja színeiben, az ő teljesítménye kereken négy szavazat. A tanácsban is az LDSZ-nek lesz a legtöbb embere, hiszen jelöltjeik 698 szavazatot kaptak, az RMDSZ listára 614-en, az NMP-re tízen, az EMSZ-re harmincan adták voksukat.

Zabolán újabb mandátumot kezdhet Fejér Levente, aki négy évvel ezelőtt, a korábbi választáson MPP-s színekben, de az RMDSZ támogatásával vált községvezetővé. 790 rá adott vokssal az érvényes szavazatok 70,17 százalékát kapta, a független Pakó János 185 voksot, a liberális Varlan Milica Ștefania 150 voksot gyűjtött be. A tanácsban kilenc RMDSZ-es, két liberális, egy szociáldemokrata és egy EMSZ-es képviselő fog dönteni a község dolgairól. Az előző mandátumban az RMDSZ-nek tíz képviselője volt Zabolán.

Kommandón a polgármesterre leadott szavazatok száz százalékát tudhatja magáénak Kocsis Béla tisztségben lévő községgazda – senki nem indult ellene a választáson. A kommandói helyi tanácsban hét RMDSZ-es és egy-egy EMSZ-es és NMP-s képviselő jutott be.

Orbaiszéken a legjobb eredményt Barátoson érte el az RMDSZ. A szövetség polgármesterjelöltje és tanácstaglistája százszázalékos győzelmet aratott – ugyanis más politikai alakulat nem indított jelölteket Barátoson. Az elmúlt mandátumban a helyi tanácsban két MPP-s megbízott is dolgozott, most egyikük átállt az RMDSZ-hez, a másik nem indult a vasárnapi választáson.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 1205
szavazógép
2020-09-29: Máról holnapra - Mózes László:

Visszaszereztük Marosvásárhelyt

Egy fiatal, Sepsiszentgyörgyön dolgozó, ám marosvásárhelyi lakcímmel rendelkező orvos vasárnap 350 kilométert autózott Vásárhelyig és vissza, csupán azért, hogy szavazhasson a változásra.
2020-09-29: Belföld - :

Nem lassul a járvány terjedése

A hétköznapi rutinba visszatérve az elmúlt huszonnégy órában elvégzett 21 330 teszt eredményeként ismét közel 1500 újabb koronavírusos esetet azonosítottak, így a fertőzöttek száma már meghaladta a 125 ezret, viszont a gyógyultak száma is átlépte a százezres küszöböt.