Fel akarta gyújtani a szerkesztőséget

2020. szeptember 30., szerda, Világfigyelő

Fel akarta gyújtani a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap szerkesztőségét a Mohamed-karikatúrák közlése miatt a négy nappal ezelőtti párizsi támadás gyanúsítottja – közölte tegnapi sajtótájékoztatóján Jean-Francois Ricard terrorelhárítási főügyész.

Zaheer Hassan Mehmood pakisztáni gyanúsított beismerte, hogy korábban hazudott a személyazonosságáról, és valójában 25 éves, nem pedig 18, ahogy azt eredetileg állította – mondta az ügyész, aki terrorizmussal kapcsolatos emberölési kísérlet és terrorcselekmény gyanúja miatt kezdeményezte a férfi előzetes letartóztatásba helyezését.

A férfi pénteken egy hentesbárddal megsebesített két embert a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap volt párizsi szerkesztőségének közelében. A szerkesztőség épületében gyilkolt meg két dzsihadista merénylő 2015 januárjában tizenkét embert, és megsebesített tizenegy másikat. A pénteki két sebesültet – egy férfit és egy nőt – kórházba szállították, életük nincs veszélyben. A támadó az ügyész tájékoztatása szerint eredetileg fel akarta gyújtani az épületet, miután azt hitte, hogy továbbra is ott működik a szatirikus lap. A gyanúsított a kihallgatásán elmondta, hogy az elmúlt napokban pakisztáni videókat nézett a Mohamed-karikatúrák újraközléséről, ami óriási visszhangot váltott ki Pakisztánban, és emiatt bosszút akart állni a Charlie Hebdón. A lap az újraközlést ahhoz időzítette, hogy szeptember 2-án elkezdődött a per a 2015-ös támadás feltételezett segítői, 14 vádlott ellen. A lap, amelynek szerkesztősége titkos helyen kezdett működni újra a 2015-ös terrormerényletet követően, az elmúlt években folyamatosan fenyegetéseket kapott, azóta is, hogy nemrég újra megjelentette az inkriminált karikatúrákat.

A pakisztáni férfi szeptember 18-án, 22-én és 24-én is terepszemlét végzett a helyszínen. A támadás reggelén egy párizsi elővárosban egy hentesbárdot, egy kalapácsot és három üveg lakkbenzint vásárolt. „Az volt az eredeti elképzelése, hogy bemegy az újság irodájába, ha szükséges, a kalapács segítségével, és felgyújtja a benzines üvegekkel. Az épület elé érve azonban észrevette az áldozatait, akikről azt hitte, hogy a Charlie Hebdónál dolgoznak, és végül úgy döntött, hogy megtámadja őket” – mondta az ügyész.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 1290
szavazógép
2020-09-30: Világfigyelő - :

Szükségállapot Csehországban

Csehországban várhatóan jövő hétfőn szükségállapotot hirdetnek, hogy erősítsék a koronavírus-járvány elleni központi intézkedéseket – jelentette be Roman Prymula az egészségügyi miniszter tegnap Prágában.
2020-09-30: Közélet - Iochom István:

Bokor Tibor titkos egyezséget sejt (Kampányértékelő Kézdivásárhelyen)

Kézdivásárhelyen akár történelminek is nevezhető Bokor Tibor újraválasztása, hiszen az utóbbi harminc évben nem volt még egy olyan polgármestere a céhes városnak, aki három mandátumra kapott volna bizalmat a választópolgároktól. A 2020-as önkormányzati választások eredményét Dávid Sándor, az RMDSZ Kézdivásárhelyi Szervezetének elnöke és Bokor Tibor régi-új polgármester sajtótájékoztatón értékelte tegnap a városháza dísztermében.