Megáll az ész

2020. október 1., csütörtök, Jegyzet

Koronavírus-járvány idején az iskolákban három forgatókönyv – zöld, sárga és piros – szerint zajlik az oktatás. A piros és zöld egyértelmű. Ha piros, mindenki otthon marad, és a virtuális térből szívja magába a tudnivalókat. Ha zöld, mindenki ott ülhet az iskola padjában.

Marad a sárga, ez kissé bonyolultabb. A tanulók fele otthonról, másik fele az iskolában, „egyenesben” vesz részt a tanórákon. Ha egy osztályban harmincan vannak, tizenöt-tizenöt arányban történik a megosztás, azaz az osztályteremben a padok fele üresen marad, megvalósul a biztonságot hozó távolságtartás. Eddig rendben (ha lehet így fogalmazni), az előírások egyértelműek: meg kell felezni az osztályokat, minden második padnak üresen kell maradnia, nincs kivétel. Pedig kellene…

Kovásznán a líceumban duális képzésben folyik a szakoktatás. Az egyik osztályban kereken tizenegyen vannak. A gyakorlatot cégeknél végzik, az elméleti óráik az iskola tantermeiben zajlanak – ahol a berendezés a harmincas létszámnak felel meg. Ha tizenegyen beülnek a padokba, több mint fele a székeknek üres marad. Logikus, nemde? Ám a szabály, az szabály: a tizenegyes létszámú osztály tanulóit is két csoportba kell osztani. Az egyik csoportba öt, a másikba hat szakiskolás kerül. Még jó, hogy nem kérnek abszolút pontosságot a fele-fele arány megszabásánál, és nem követelik, hogy mindkét csoport öt és fél tanulóból álljon…

Erre mondják: megáll az ész. A józan észre gondolok, mert a „sima”  valószínűleg már rég megállt azoknál, akik a rendeleteket hozzák, bizonyára mindenféle terepismeret nélkül.

Arról ne is beszéljünk, hogy a szigorú iskolai elkülönítés, osztály-megosztás mellett a tanulók intézményen kívül intenzív társadalmi életet folytatnak. Együtt játszanak a tömbház mellett, együtt szórakoznak a parkokban, együtt isszák a sört a kocsmákban. Minél nagyobbak, annál szorosabb a kapcsolat köztük. Nyilván, mindez maszk, ötpercenkénti fertőtlenítés nélkül. Szociális távolságtartásról pedig szó sem lehet, hiszen az élet épp a szociális közelségről, a társadalmi együttélésről szól. Mint ahogyan mondani szokták: fajtól, nemzetiségtől, nemtől, vallási hovatartozástól függetlenül.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2384
szavazógép
2020-10-01: Közélet - Iochom István:

Balázs Attila: nem volt egyezség a románokkal (Kampányértékelő a kézdivásárhelyi EMSZ-nél)

Balázs Attila, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) kézdivásárhelyi polgármesterjelöltje tegnap délelőtt az Erdélyi Magyar Néppárt székházában sajtótájékoztatón értékelte a választási eredményeket. Elismerte vereségét, hiszen Bokor Tibor RMDSZ-es polgármesterjelölttel szemben – aki 3288 érvényes voksot, azaz 69,45 százalékot kapott – alulmaradt, 1446 szavazatot összesített, ami a két jelöltre leadott érvényes voksok 30,55 százalékát jelenti.
2020-10-01: Belföld - :

Nem lesz környezetvédelmi ügyészség

Az alkotmánybíróság alaptörvénybe ütközőnek nyilvánította azt a jogszabályt, amelynek alapján létrehozták volna a falopások és erdőirtások meggátolására hivatott környezetvédelmi ügyészséget.